Политолози с горещ анализ: Националният вот е ясен – ГЕРБ е първа сила. Революцията не се състоя

Проф.-Антоанета-Христова

„Националният вот е ясен – ГЕРБ е първа сила. Но не чак толкова процентите са ни важни, а това цифрите дали ни дават решение за съставяне на правителство. Докато не чуем какво ще прави партията на Слави Трифонов много трудно е да правим прогнози“, каза проф. Антоанета Христова в ефира на БТВ. Ниската активност показвала, че за първи път толкова много българи не са припознали никого. Ситуацията е конфликтна, според нея, защото предполага политиците да се опитат да съставят правителство. Ако не го направят, избирателите ще им се разсърдят още повече.

„Програмите на партиите на протеста не са съвсем съвместими. Имат и ценностни разлики и те са свързани с права на малинства, включително и на сексуално ниво“, поясни политологът Ирена Тодорова.

„Раволюцията не се състоя във вида, в който беше очаквана. Резултатът от 4 април не е кой знае колко по-различен. Ще има два сценария. Единият е обявяване на кабинет и ултиматум – който иска да подкрепи, да заповяда. Другият са преговори“, коментира полотолоът Росен Карадимов.

Според Ирена Тодорова не бивало да се подценява безпрецедентната ситуация, на която били поставени ГЕРБ в предизборното време. „На фона на всички обвинения и реваншизъм те родължават да стоят на първо място, което не бива да бъде подценявано“, поясни тя.

„Един от положителните резултати, до който машинното гласуване доведе, е липсата на недействителни бюлетини. Ние сме стигали до 400 хил. недействителни бюлетини в предишни избори. Есента няма да бъде лесна за което и да управление. Поскъпват токът, горивата, задава се, според здравните специалисти, нова върна на коронавируса“, прогнозира Росен Карадимов.