Само в 7DniSofia.bg

Георги Харизанов: Разбрахме всеки срещу кого е, нека видим кой може да свърши някаква работа

георги харизанов

Разбрахме всеки срещу кого е, нека видим кой може да свърши някаква работа. Това каза за изборното студио „Това е България“ на Радио „Фокус“ Георги Харизанов, изпълнителен директор на телевизия „Европа“, член на ГЕРБ и основател на Института за дясна политика.

„Нека видим дали адреналинът от изборния ден спадне и дали ще спадне напрежението. Вече прекалено добре разбрахме кой срещу какво е, сега е време да видим кой за какво е и може ли да го изпълни. Ако още веднъж борците срещу статуквото се направят на разсеяни, ще бъде крайно безотговорно към държавата и към електората им“, допълни той.

Според Георги Харизанов предстои да се види коя ще бъде първа политическа сила, но няма голяма динамика в подреждането на парламента спрямо предишния. Георги Харизанов подчерта, че действията на служебния кабинет са повлияли върху изборите.

„Само с антипропаганда и истерични пресконференции очевидно не може да се изгради устойчива политическа платформа, оттам фрагментираният вот, недостатъчният брой гласове за т.нар. протестни партии, тежкият ребус за решаване и капанът, който в момента стои пред протестните партии. Защото всяка една системна партия, която би потвърдила тяхно правителство, ще бърза да създаде впечатление, че участва в управлението и ги наставлява. Предстоят интересни времена, дано не се сблъскваме с такива количества политическа аматьорщина, каквито към момента се засичат из терена“, добави Георги Харизанов.

По думите му ситуацията е сложна за всеки, който се опита да направи правителство. Георги Харизанов коментира и действията на президента Румен Радев.

„Подтикваното от президента парламентарно мнозинство, ръководената от него ЦИК и назначеното от него служебно правителство доведоха до най-ниската избирателна активност в историята на България и до парламент с ниско доверие на избирателите и легитимност. Ако приемем, че партиите срещу ГЕРБ подкрепят Румен Радев, може би той печели терен, но дали тази печалба ще може да бъде мотивирана на изборите наесен и докъде това печелене на терен на всяка цена чрез инструменти като Бойко Рашков, оценка ще се дава след години. Но не си спомням по този начин да е печелен терен в българската политика“, каза още Георги Харизанов.