Нечувано: Чуждо ДНК при убийството на родителите на ченге

Image_9970555_302_0

По козия крак – лоста, намерен на местопрестъплението, има чужда ДНК. Не е нито моя, нито на родителите ми или на бившия ми съдружник. Искам да се установи на кого е. Това заяви бившият полицай Венцеслав Караджов пред пловдивския апелативен съд. Делото се върна на тази инстанция, след като през май т.г. ВКС отмени доживотния затвор на ченгето за убийство на родителите му Божура и Цветан Караджови заради процесуални нарушения.

Пред магистратите днес Караджов посочи, че разследващите не са изяснили и чие е текстилното влакно, оставено на строшения прозорец на стаята на възрастните. Той е категоричен, че нишката не е от негови облекла и на родителите му.

„От дрехите на извършителя е“, отсече Караджов. По думите му не са доказани датата и часът на екзекуцията. Според обвинителния акт възрастните му родители са застреляни на 15 май 2016 г., а причината е спорът със сина им за къщата на ул. „София“ в Пловдив, където са живеели. Полицаят твърди, че имотът е купен с негови пари. Записан бил обаче на името на баща му, защото пред нотариуса Венцеслав не си носел личната карта. Уговорката между двамата била после да му го прехвърлят. След като това не се случило, избухнала война между младите Караджови и възрастните.

В мотивите си за връщане на делото ВКС указва да се извършат допълнителни процесуални действия за доказване на фактическата обстановка в обвинителния акт. В тази връзка прокурор Стефани Черешарова и колегата й Красимир Папазов направиха днес искане за изследване на финансовото състояние на жертвите – пенсии, банкови влогове, сметки за ток за тригодишен период – от 2014 до 2016-а. Обвинителите настояха да се назначи съдебно-счетоводна експертиза, както и да се преразпитат трима свидетели и вещо лице.

Адвокатката на Караджов – Зоя Тошкова, се противопостави да бъдат призовани отново. Според нея те вече са дали показания и няма какво ново да кажат. Защитничката подчерта, че още в началото на съдебната сага преди 5 г. е настоявала да се провери имотния регистър относно притежаваната собственост, покупки и продажби не само на възрастните Караджови, но и на полицая и съпругата му Каля.

Също като подзащитния си, Тошкова поиска да намерената чужда ДНК по козия крак да се сравни с базата данни на криминогенния контингент в МВР.

„Занимаваме се с дребнотии, а основният факт – авторството на престъплението, остава във въздуха“, възнегодува полицаят. И добави, че вече шеста година е задържан невинен.

„Жалкото и трагичното е, че не получих справедливост. Две години бяхме превърнати в съдебни статисти на принципа „вие си говорете, каквото си искате“, посочи Караджов. По думите му досега е написал 1300 страници опровержение, атакувайки присъдата си доживотен затвор. Наказанието беше постановено от окръжния съд и впоследствие потвърдено от апелативния, но след решението на ВКС сагата започва отново.

В залата адвокат Тошкова поиска промяна на мярката за неотклонението му. на полицая. Очаква се решение на съда.

Анелия Перчева, 24 часа