Огромни промени за пенсионерите: Пенсиите могат да скочат със 17%

пенсионери

Два варианта за преизчисление на пенсиите ще предложи служебното правителство на следващата власт. За целта ще бъде изготвен проект за актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване, съобщи служебният социален министър Гълъб Донев, цитиран от bTV.

В първия вариант преизчислението ще стане с осигурителен доход към определена година (2018 или 2019 г.), който участва в пенсионната формула. При този вариант годишно ще са необходими около 3 милиарда лева.

Вторият вариант е преизчисление на база по-висок коефициент за година стаж (този коефициент представлява тежестта на година стаж в пенсионната формула). Сега коефициентът е 1,2 , а предложението е да се вдигне на 1,35. Този втори вариант е по-приемлив според социалния министър и ще струва около 2 милиарда лева на година. Така увеличението на пенсиите трябва да е около 17 процента. Вероятно малко по-високо до 350 лв. ще е вдигането на минималната пенсия.

В предложенията си към следващата власт служебното правителство ще включи и различни варианти за увеличение на максималния осигурителен доход. В момента той е 3000 лева.

При различните варианти се предлага да стане 3300, 3400 или 3600 лв. Съответно това автоматично би увеличило и тавана на пенсиите.

В предложението си служебната власт вероятно ще посочи преизчислението на пенсиите да стане от септември.