Международен бойкот за Радев: Мнозинството президенти няма да уважат срещата за „Три морета“

b44c3b3fd9b483297d903b147f11fe4f

Шестата среща на върха на Инициативата „Три морета“, домакин на която е президентът Румен Радев, започва своята двудневна работа на 8 юли в София. Инициативата е на президентско ниво и обединява държавните глави на 12 страни членки на ЕС от Източна Европа. От документите на форума става ясно, че мнозинството европейски президенти знаково няма да уважат събитието, пише Zonanews.bg.

В София ще липсват президентите на Чехия Милош Земан, на Хърватия Зоран Миланович, на Австрия Александър ван дер Белен, на Словакия Зузана Чапутова. Австрия демонстрира пълно пренебрежение към срещата на Радев и изпраща заместник-външен министър, а Чехия и Словакия са представени дори не от премиери, а от вицепремиери.

Радев се опитва да извежда на преден план икономически ползи, за да неглижира факта, че „Триморието“ има за основна цел сдържането на руската агресивност. Елементарно е защо го прави – за да не се лиши от стотици хиляди леви гласове за изборите през есента. Които ще гласуват за проект, който е в пълна, стопроцентова вражда с техните убеждения. Показателно е, че Радев е поканил за модератор на форума бившия зам.-министър от НДСВ Илия Лингорски, което подсказва, че Радев е под влиянието на Соломон Паси, който се изявява като пореден кадровик около него.

Румен Радев поиска да е домакин на Инициативата, въпреки заявеното официалното искане на естонското и българско правителство тя да се проведе в Талин през 2021, защото заради пандемията не можа да има присъствена среща през лятото на 2020 година. След изричното настояване на Радев домакинството бе прехвърлено в София. На срещата в Талин по предаване на щафетата присъстваха само Радев, естонската президентка Керсти Калюлайд и полският президент Анджей Дуда.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории