Гешев поиска снемане на имунитета на кандидат-депутат на Мая Манолова, купувал гласове

Мая Манолова и Цветелин Георгиев

Главният прокурор внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност заради купуване на гласове на Цветелин Георгиев Георгиев – кандидат за народен представител на изборите за 46-ото Народно събрание от „Изправи се! Мутри вън!“ на Мая Манолова, предаде zonanews.bg

Цветелин Георгиев е координатор на коалицията на Манолова за Созопол. Той е бивш общински съветник от СДС, който акробатично предаде доверието на десните избиратели в курортния град и се инсталира в откровено крайнолявата, метежническа формация „Изправи се! Мутри вън!“. Известен е в района като Цецо Царевичката. Защо Царевичката? Защото е популярен с това, че чрез фирмата на сестра си е наемал и преотдавал за солидни суми обекти за царевица, в логистични центрове.

Досъдебното производство е започнато от ОДМВР-Бургас по реда на чл. 212 ал.2 от НПК и е под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП). В хода на разследването са извършени разпити на свидетели, в това число пред съдия, приобщени са веществени доказателства, извършени са претърсвания и изземвания на няколко адреса и са приложени относими Документи. Събраните доказателства са достатъчни по смисъла на чл.219, ал.1 от НПК за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение за извършено престъпление по чл. 167, ал.2 от НК спрямо Ц.Г., който на 29.06.2021г. в с. Маринка, общ. Бургас дал на четири лица имотна облага, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на изборите за 46-ото Народно събрание в полза на определен кандидат и коалиция. Предвиденото в закона наказание по чл. 167, ал.2 от НК е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.