Сигнал: Фирмата отговорна за машините пуснала онлайн достъп до устройствата за гласуване (СНИМКИ)

цик машина

Гражданин алармира за нарушение в електронната система от компанията Смартматик, която е натоварена да осигури логистичното парламентарните избори на 11 юли. Оказва се, че от компанията са качили информация за националните избори проведени на 4 април, което е нарушение на всякакви правила за сигурност. Людмил Цветков, който ни изпрати сигнала, твърди, че това излага изборния процес на огромни рискове и всеки с малко повече познания може да влезе в системата и да манипулира вота, защото реално е качен свободно в интернет пространството и всеки има достъп до машините, пише сайтът „Трибюн“.

Ето и писмото на Людмил Цветков до медиите

До Централната избирателна комисия

До Обществения съвет на Централната избирателна комисия

До Държавна агенция „Електронно управление“

До Български институт по метрология

До Български институт по стандартизация

До Национален екип за реагиране при инциденти в компютърната сигурност

Уважаеми дами и господа,

Докато се ровех в интернет, търсейки повече информация за Смартматик в България, на английски език, открих долния сайт:

e-360

https://52.16.214.123

Parlamentary Elections. logo. Bulgaria. 04/04/2021. Smartmatic. Language. English. Welcome to. e-360. Log in to continue. Username. Please enter a valid …

Това е страница, на която е поместена информация за протеклите на 4 април т.г. парламентарни избори в България. е-360 е Системата за управление на избори на Смартматик, адресът на DNS сървъра е 52.16.214.123, а по-долу е указано, че информацията се отнася за проведените на 4 април избори. Ако кликнете напред, ще стигнете до адреса, а там ви искат потребителско име и парола, за да влезете в самата система.

Както се досещате, това е особено чувствителна информация, която се предполага, че не трябва да е онлайн. И въпреки това тя е качена в интернет, в разрез с всякакви правила за сигурност. Това ясно показва, че Смартматик е създала страницата, за да могат техниците й да имат достъп до системата онлайн. Не забранява ли ЦИК интернет връзката с машините за вота? Какво тогава прави онлайн цялата тази чувствителна информация? Ако влезете в системата, ще откриете как са протекли изборите у нас на 4 април и ще може да видите всички резултати. Разрешава ли подобни действия ЦИК? Защо Смартматик са нарушили правилата?

На практика, всеки един техник на Смартматик е имал достъп до тази система онлайн, предполагаемо също в деня на изборите на 4 април. Разбирате ли какво означава това? Системата за избори на Смартматик е била онлайн на 4 април! И до нея са имали достъп множество хора. Възможно е да са проникнали и външни хакери, които да са подменяли изборни данни, защо не? Ако са успели да пробият паролите, лесно след това биха могли да подменят и вота. Всъщност, може и да са го направили.

Във връзка с гореизложеното, моля ЦИК и компетентните български институции да дадат обяснение за това явление, и да предприемат незабавни мерки за детайлно разследване на случилото се. Какво правят изборните данни от протеклия процес на гласуване в интернет? Най малко, това са еквиваленти на логовете на машинните операции. Давала ли е ЦИК разрешение за подобно разкриване на изборния процес в деня на 4 април, и ако не, какви наказания ще бъдат приложени спрямо Смартматик? Ще се повтори ли подобно качване на чувствителни изборни данни и на 11 юли? Мисля, че вече е абсолютно очевидно, че тази компания няма място в България.

Прилагам скрийншотове от търсачката и сайта на Смартматик. Ако достъпите указания сайт, ще ги видите сами, а ако разполагате с паролите, може дори да променяте гласове! Приятни занимания.

Моля за бързите ви и адекватни решения.

Людмил Цветков