Бойко Рашков със схема за сплашване – задържат и разпитват без причина партийци от ГЕРБ

бойко рашков

Нова схема за сплашване на партийни опоненти на Румен Радев е измислил МВР шефът Бойко Рашков, научи ПИК. Приближени лица на новоназначените от него полицейски шефове по места са инструктирани като доброволни заявители да подават сигнали на откритата гореща телефонна линия за купуване на гласове и нарушения на изборните права.

Целта е след това по тези сигнали да бъдат привиквани за разпити и обяснения застъпници на ГЕРБ в цялата страна.

По информация от вътрешното министерство по този начин ще се оправдава призоваването на определени лица в сградите на МВР, за което ПИК съобщи преди седмица, включително и евентуално полицейско задържане за срок до 24 часа. Скандалната схема, при която се задържат за 24 часа нищо неподозиращи партийни лица, е разпоредена от най-високо ниво в ръководеното от Бойко Рашков Министерство на вътрешните работи.

На практика вярното в тези сигнали ще бъдат имената на лицето и обстоятелството, че това лице за конкретно време е било на конкретно място с други хора без значение реално какво е правило, дори да са споделяло просто едно кафе.

Тази седмица на територията на София град и София област има индикации, че ще се получат подобни множество сигнали в МВР. Това означава, че десетки хора, които са симпатизанти или активисти на дадена политическа партия, могат да бъдат задържани за 24 часа, без да са извършили нещо нередно.

Неофициално се говори, че основната група, която ще бъде поставена на подобен безпрецедентен натиск, ще е от партия ГЕРБ, като целта ще е Допълнително да бъдат сплашени техните симпатизанти и членове. Ченгета от бранша коментират, че подобни прийоми и сигнали се ползват от години за натиск, запазване на територия и разчистване на сметки между конкурентните ОПГ при разпространението на наркотици, което, за жалост, показва, че в момента политическите борби са преминали всякакви граници.

През уикенда в Кюстендил вече имало опит за старт на въпросната схема, като уж е подаден сигнал, че партиен член разговаря „съмнително“ с хора в заведение. На място е изпратен патрул и са поискани показания за какво е сбирката, като дори е имало настояване присъстващите да подпишат протоколи, че не става дума за купуване на гласове, което обаче те са отказали поради липса на всякакви основания в искането на униформените.