Проф. Христова с разкрития за скандалите в кабинета „Радев“ и гореща прогноза за изборите

Проф.-Антоанета-Христова

Политическия психолог проф. Антоанета Христова разпръсква мъглата преди изборите на 11 юли на финалната права.

„Част от „мъглата“ беше взимането на решения, небазирани на информация, а на емоция – този ирационализъм, който е обагрил цялата кампания на протестърските партии и служебното правителство“, отбеляза проф. Христова.

Според нея умората от управлението на ГЕРБ – както се случва във всяко общество след дълго управление на една партия, са дали своето отражение върху електоралните нагласи. „Паралелната действителност даде на тези недоволни от живота си хора аргумент – да формират групата на т.нар. протестъри“.

„Какво се случи, след като дойде служебното правителство? Тази група се радикализира – до степен, че са недоволни от служебното правителство, че не стига до крайни, радикални действия – че не арестува Бойко Борисов например. От друга страна част от недоволните се разочароваха от липсата на перспектива на правителството на протестърите. Има вероятност тези хора да не гласуват“, коментира експертът.

„В момента в България се постигна крайно състояние на радикални настроения. Пример – блокирането във Фейсбук на привърженици на ГЕРБ. Фейсбук е психотерапия – място, където изразяват публично своето мнение (с изключение на троловете, на които им се плаща). Блокирането на хора и групи в социалните мрежи води до много силна емоционална агресия и радикализация. Аз не знам тези хора мислят ли за последствията… Затова ще кажа – няма разсейване на „мъглата“, заяви проф. Христова.

Според нея намаленият авторитет на политическите партии говори за безсилие от тяхна страна. И това означава, идва твърдението: „Стига с тези парламентарни демокрации“.

„Значи трябва да имаме много основна промяна на конституцията. Това е психологията за мен на натрупване и целене на действията. Затова те нямат интерес за премахването на „мъглата“, отбеляза тя.

Проф. Христова коментира и задкулисните ходове на партията на Слави Трифонов с ДПС: „ДПС търси кой да го припознае. ГЕРБ отказва. БСП отказва. Кой е следващият, който е силен? – Слави Трифонов. Той не е познат като „стар“ играч в политиката. Избран е от млади, неинтересуващи се хора от политиката в жбина, за които мотото е „Стани, стани, юнак балкански“. Тези българи в чужбина не са много. От разговор с тях разбрах, че те не искат да чуват подобни становища. И че през Слави Трифонов търсят израз на своята неудовлетвореност“.

Тя изтъкна, че в Лондон има цял квартал, населен с неграмотни българи и отправи апел към МВнР да провери ситуацията там.

Проф. Антоанета Христова отбеляза, че в момента служебното правителство „много олекотява“: „С всеки изминал ден имаме все по-чести доказателства, че се говори и атакува без факти“.

ПИК