Нечувано: Започваме да бракуваме ваксини

Krasimir-Gigov

Следващият месец ще изтече срокът на годност на най-отдавна внесените ваксини в страната и те ще трябва да се бракуват, като днес пред БНТ проф. Красимир Гигов от Националния обществен съвет по ваксинации. Той не отговори на уточняващ въпрос от кой вид са те.

Гигов отбеляза, че до момента в България са внесени 4.6 млн. дози ваксини, а използваните са около 1.8 млн. Той призова всички да се включат в кампанията за популяризирането им, за да не се стига до бракуването на препаратите.

„Интересът към ваксинацията загасна, заради по-малкото заболели и хубавото време, но да си спомним какво беше“, каза професорът. Според него лятото е най-подходящият момент за поставяне на ваксини, за да се изгради имунитет пред септември, когато се очаква нов вълна на заразяване.

Коментирайки информационната кампания за ваксинацията проф. Красимир Гигов посочи, че в момента има много информация, но тя върви по едни и същи канали – основно медиите, и така не стига до много хора, които не ги ползват.

За него изходът е да се включат в нея неформални водачи и авторитети за определени общности и вероизповедания.

През миналата седмица новосформирания обществения съвет по ваксинация поиска подкрепа от общопрактикуващите лекари и медицински специалисти, православната църква и засилена информационна кампания за ползите от нея.

България е последна в класацията на европейските държави по напредък на ваксинациите. Със завършен ваксинационен цикъл до днес са 820 975 човека – под 15% от населението. За постигане на колективен имунитет е нужно да се ваксинират 70% от хората.