Проф. Александър Джеров: Страх ме е да не повторим печалното 45-то НС. Това ще бъде пагубно за България!

FB_IMG_1625312234417

Седмица ни дели от парламентарните избори Страстите по традиция са нагорещени толкова силно, че избиват в истерия. Партиите се замерят с компромати и обиди. А анализаторите менят непрекъснато прогнозите си за изборните резултати и възможните следизборни коалиции.

ПИК потърсиха за коментар бележития ни юрист и парламентарист проф. Александър Джеров.

Интервю на Албена БОРИСОВА:

– Какво очаквате от изборите, проф. Джеров?

-Като гражданин и родолюбец очаквам най-после да се избере един добър парламент, който да успее да създаде правителство, което да работи за България, а не за лично облагодетелстване на този или онзи.

Време е за установяване на добри отношения. Стига сме се карали и делили. Да погледнем само какво са правили следосвобожданските лидери и да се засрамим пред тях. Какви хора са били, а сега не можем да намерим хора, които да свършат работа.

Крайно време е в парламента да спрат да влизат народни представители, които се държат като най пропаднали хора.

– Ще има ли правителство след 11-ти? Този път партиите са длъжни да формират кабинет, но дали осъзнават това?

-Ако не сега, то в следващите избори ще бъде съставен кабинет. Трябва да имаме правителство. Без здрава основа губим всеки ден.

-Да ви разбирам ли, че ще влезем в кръг от избори и призивът на Георги Марков „Избори до дупка“ от зората на демокрацията ще се реализира сега?

-Този израз на един много уважаван от мене приятел като Георги Марков остана в историята. Но „до дупка“ е прекалено, само ще загубим. Имаме крещяща нужда от хора, истински професионалисти.

-Проф. Огнян Герджиков наскоро предрече, че сегашното служебно правителство може да остане да работи за по-дълго време. Как ви се струва тази сценарий?

-Проф. Герджиков е умен и много добър юрист. Неговата прогноза и цел е България да има правителство. Колкото повече отлагаме, толкова по зле

Нека не забравяме, че служебното правителство по Конституция има правомощията да подготви изборите.

– Каква оценка слагате на това служебно правителство?

-Аз мога да чета и да търкувам единствено Конституцията. И в нея пише, че то трябва да подготвя изборите, това е задачата му.

Естествено може да гледа въпроси ежедневни. Но, когато излизаш от конституцията, винаги ще се сбърка

-Новият парламент няма ли да прилича на 45-то НС. Никоя партия няма да има необходимото мнозинство, за да управлява сама. А още сега всички са против всички…

– Много ме е страх да не се повтори предишното народно събрание. Вредно е за България, пагубно

Когато хората отиват да гласуват, да не мислят кой е лош и кой-добър. А дадат вота си за просперираща България.

Трудно може да се даде положителна оценка на последния наш парламент от преди няколко месеца. Надявам се българският избирател да осъзнае своите задължения, че се явява наследник на личности като цар Симеон, Паисий, Софроний Врачански, Раковски… И да избере български жени и мъже в следващия парламент, които да бъдат истински българи. И да гласува, въпреки че е на машина.

– Как очаквате да премине машинното гласуване?

– Не се отнасям положително. Да погледнем в кои държави и въобще къде има машинно гласуване. А и не биваше българите да ги караме да гласуват с машини, а не така, както са свикнали Новаторствата не винаги са полезни

– Вие ще гласувате ли?

-Аз винаги съм гласувал. Задължени сме всички. За да спре разсипията на България от дребни караници и ежби.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории