Само в 7DniSofia.bg

Кацаров: Хич не се успокоявайте! Задава се нова Covid-вълна

стойчо кацаров

През последните 30 години средната продължителност на живота в нашата страна се е увеличила с близо 5 години. Само за 2020 г. тя е намаляла с година и половина. Това дава смисъл и сила за това, което правим в момента. В това увери здравният министър д-р Стойчо Кацаров на представяне на обществения съвет за повишаване на информираността за ползите от ваксините.

„За щастие сега имаме възможност да предотвратим бъдещи поражения. Измамното е спокойствието, на което се наслаждаваме през последните месеци. Епидемията от COVID-19 не е в контрола ни и не сме застраховани от нова вълна“, заяви Кацаров.

Той посочи, че дори не може да се прогнозира кога ще дойде тази вълна. „Това, което се случва в другите европейски страни в разгара на лятото достатъчно ясно показва, че никой не е застрахован, още по-малко ние с 25% от населението, което е сложило по една игла. Дори не е изцяло ваксинирано“, подчерта Кацаров.

По думите му лятото е най-подходящото време „да положим едно такова усилие да излезем от тази ситуация“.

„Няма нужда да принуждаваме хората да се ваксинират. Само частично е вярно обаче, че това е личен и доброволен акт, защото той засяга много други хора“, поясни здравният министър на брифинг пред медиите.

По отношение на трансплантациите служебният министър анонсира, че в момента се правят изменения в Наредбата, която регулира тази дейност и текстовете ѝ ще бъдат качени за обществено обсъждане. С новите моменти ще се гарантира, че няма да има прескачане и прераждане в листата на чакащите, увери д-р Кацаров.

„Това е абсолютно недопустимо. Не само пререждането, а и липсата на протокол. Това е в резултат на лошо управление“, обясни той и уточни, че трансплантациите се администрират от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, която е с нов директор, откакто той е на поста.

По думите му чакащите се определят по международна процедура за класиране, но заради пропуск в Наредбата, с едно обаждане на министър, неправомерно е можело да се пререждат чакащи.

„Това може да бъде предотвратено по един начин, когато извършването на тази процедура по класиране се документира, протоколира и подписва от хората, които са присъствали на прилагането на методологията“, каза той.

Служебният министър коментира, че самоцелното намаляване на ДДС-то върху лекарствата не ни гарантира задължителен спад в цените им, но гарантира повишаване на печалбите на производителя и дистрибутора. Според него такова решение в настоящия момент е по-подходящо за Националната здравноосигурителна каса.

„Има логика в това НЗОК да бъде освободена от плащането на ДДС върху лекарствата. От 1,2 млрд. лв., които тя плаща годишно за лекарства, 20% от тези пари, които са от нашите здравни вноски, са 240 млн. лв. Ако Народното събрание реши да върне стария режим от 2000 г., когато НЗОК не плащаше ДДС върху лекарствата, тя ще може да купи лекарства за 240 млн. лв. повече“, изчисли д-р Кацаров.

Той добави, че по отношение на ДДС върху цената на всички лекарства, които си купуваме от аптеките има аргументи „за“ и „против“.