Само в 7DniSofia.bg

Доц. Хинков: Всеки трети-четвърти, който се зарази с К-19 у нас, умира!

доц христо хинков

„Имаме анализ на смъртността, който показва подобни данни, и миналата година. Анализът отиде в Министерство на здравеопазването и не беше публикуван“, коментира доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи. По думите му данните, които бяха изнесени пред обществото за смъртността в страната ни са на базата на анализ сега, тъй като никой не им го е възложил по-рано, предава „Труд“.

„Нашият център постоянно прави анализи, но не можем сами да ги публикуваме без участието на МЗ“, каза Хинков.

„Нашият център изготвя годишен доклад за здравето на гражданите, той се представя на министъра, внася се в комисията по здравеопазване и после се качва на някой рафт – от това няма полза“, каза още Хинков.
По думите му причината за високата смъртност у нас се дължи най-вече на нерегистрираните случаи на КОВИД-19. „Заболеваемостта не е толкова висока, но смъртността е висока. Всеки трети-четвърти като се зарази – умира, но вероятно причината е липса на регистрация на заболелите“, каза Хинков.

Относно ваксинационната кампания Хинков смята, че трябва много ясно да се обясни на обществото колко е важно да се имунизират, защото хората имат съмнение.

Една от препоръките на центъра е сега, докато репродуктивното число на коронавируса е ниско, може да се направи по-строга профилактика и превенция на клъстърите. Тези хора да се изолират по-строго под карантина, за да не заразяват хора извън своето близко обкръжение.