Ледените късове в Червен бряг падали със 100 км в час (СНИМКА)

768x

Ледената градушка в Червен бряг е падала със 100 км в час, за да пробие стъклата на колите там, бясни климатологът Георги Рачев пред Би Ти Ви. Облакът е бил много мощен, а ефектът е покъртителен, каза метеорологът.

В челото на облака има един низходящ вихър, който забива ледените зърна като куршум в земята, чиято скорост може да стигне до 40 м в секунда, което означава 144 км в час. Ледените късове са падали поне със 100 км в час, за да пробие стъклата на колите в Червен бряг, където в четвъртък имаше мощна буря, която повреди над 500 автомобила, изпочупи покриви и прозорци.

В такъв купесто-дъждовен облак, чийто размер е 5 на 5 на 5 километра, в един момент той тръгва надолу и няма начин да се противодейства с ракети. Местните условия са за свръхразвитие на подобни явления, обясни проф. Рачев. Поривите на вятъра може да стигнат до 100 км в час.

Очаква ни едно успокоение на времето, но има голяма вероятност в първата половина на юли да се случват подобни бури. В София ще има по-малък интензитет на градобитни условия. В вторник – сряда обаче се успокоява времето и стигаме до нива от 29 градуса максимални температури, каза още климатологът.

За онези, които тръгват на почивка в Гърция, проф. Рачев съобщи, че високи температури там може да има в континенталната часат на Гърция около Лариса, но в близките 10 дни не се очакват толкова високи температури от порядъка на 40 градуса, чак към 13-14 юли може да се вдигнат към 35 градуса.