Адвокат Рангелов: Служебният кабинет преигра със закона „Магнитски“!

людмил рангелов

Законът „Магнитски“ разбуни духовете у нас в последните седмици. Причината е, че десетки известни българи са посочени от Департамента на САЩ като участници в корупционни действия, но без да се посочат конкретни доказателства. Това очерня репутацията на нашите сънародници, които служебното правителство постави в измислен от него „черен списък“.

Агенция БЛИЦ потърси известния юрист адвокат Людмил Рангелов за експертен коментар по горещата тема.

– Адвокат Рангелов, какво мислите за приложението на закона „Магнитски“ у нас?
– Този закон има единствено политическо значение. Това, което представя американската страна като свое решение, тук в България би следвало да има само и единствено политическо значение.

За съжаление нашите управляващи приеха нещата далеч извън разумното и нормалното и преиграха в случая. Властите реагираха с икономически санкции срещу български стопански субекти на един закон, който по същността си действа само и единствено на територията на САЩ.

Факт е, че Световната банкова система основно се контролира от американските банки и една транзакция от тези юридически лица, които са в списъка, може да доведе до някаква санкция, но това е автономно решение на всяка банка.

Вмешателството, което нашето правителство извърши, беше прекомерно и непремислено. Ако трябваше да се предприема някаква защита на интересите на предприятия с държавно и общинско участие, първо трябваше много внимателно да се изследва има ли някое от тези предприятия контактна точка с посочените в така наречения акт по закона „Магнитски“ юридически лица.

– Беше ли направено това?
– Не, буквално започнаха рестрикциите. Най-ясният и силен израз на политическо вмешателство е, че в тези стопански обекти беше включена политическата партия Гражданска платформа „Българско лято“. Регистрирана е по Закона за политическите партии. Допусната е по Изборния кодекс до участие в избори. Тази партия съществува в съгласие с Конституцията и изведнъж попадна в този списък.

Всички политици, които се представят като демократи, трябваше поне в това отношение да предприемат някаква реакция. Тези, които участват в политическото състезание, трябваше да кажат, че всеки, който има лиценз за участие, може да се включи без да има никакви ограничения.

Никой обаче не реагира, което говори за ниско самочувствие, за зависимости, за тясно партийни интересни. Това не презентира нашата държава по един добър начин пред цялата международна общност.

– Защо политическите партии и институциите не реагираха по никакъв начин?
– От една страна ние нямаме правен механизъм, когато се постанови такъв факт по закона „Магнитски“, дали нашата държава ще вземе решение да реагира на онова, което се съдържа в този акт. Фактически имаше една реална реакция, на която засегнатите нямаше как да се защитят пак поради липса на тези правила.

Този, който е по-силен във взаимоотношението власт-стопански субекти, преодолява липсата на правила и налага своята воля. Това допълнително злепоставя онези, които са засегнати от действията на правителството и които би следвало да могат да се защитят.

По един от тези случаи Административният съд, макар и сезиран, отказа да се произнася, защото няма ред, по който това да се случи.

– Как ще коментирате факта, че Софийският градски съд извади фирма от „черния списък“ по закона „Магнитски“?
– Да, това беше по отношение на фирма „Ню Геймс“, която е финансово-стопански парализиран търговски обект. За тази фирма се води и процедура по несъстоятелност.

В този случай, ако съдът беше решил да не се произнася заради това, че няма правила, много кредитори можеше да пострадат. Няма да могат да си получат вземанията. Така може да се блокира самата процедура по несъстоятелност за неопределено време.

Този закон, макар и временен, функционира до 2022 г., но след това най-вероятно ще го удължат. Какво става с цялото производство? Факти трябва да стоят в съда и по тях да не се извършват никакви действия.

– Редно ли е да бъдат разследвани българи заради този закон?
– Не, да бъдат разследвани само, защото някъде казват „чува се“ и „твърди се“ не е достатъчно. Нормално е когато една такава велика държава като САЩ сметне, че има нещо нередно около тези лица и търговски дружества, това да се счита за сигнал към прокуратурата.

В реда на нещата е да се започне една предварителна проверка и да се проверят тези твърдения, но не да се стига до досъдебни производства.

Прокуратурата може да провери тези думи и след това да каже, че не може да събере доказателства, че някой е извършил корупционни действия.

Родното обвинение нямаше друг изход и поиска информация от американската страна. Но, по мое мнение, допълнително информация от САЩ никога няма да предоставят по тези въпроси.

Първо, защото най-вероятно няма повече събрани твърдения от тези и второ, защото така си практикуват. Посочват някого с пръст, а след това, ако сте толкова послушни, го линчувайте. Ако сте суверенна държава, проверете дали това е вярно и кажете: „Не, ние нямаме такива доказателства този човек да се е занимавал с корупция.“

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ