Само в 7DniSofia.bg

Вирусолог предупреди за Делта и Бета вариантите: Намаляват имунната защита, ваксините ги спират

radostina aleksandrova

Напълно е възможно да има и още хора, инфектирани с „делта“ (индийски) и „бета“ (южноафрикански) варианти на COVID-19 у нас, коментира пред БНТ проф. Радостина Александрова, вирусолог в БАН.

„Тези варианти се разпространяват по-лесно и в някаква степен биха могли да намалят имунната защита. Все още нямаме категорични данни за тежестта на заболяването“, обясни тя.

„Във всички случаи обаче, вариант, който се разпространява по-лесно, би могъл да повиши броя на хоспитализираните“, категорична е проф. Александрова.

„За да се подготвим и евентуално да предотвратим една по-сериозна ситуация в следващите месеци, И да ограничим тяхното разпространение с всички мерки, включително чрез ваксини“, каза проф. Александрова.

Данните показват, че индийският и южноафриканският вариант могат в някаква степен да преодолеят тази защита, но казвам в някаква степен и в никакъв случай не отменят действието на ваксините, подчерта вирусологът.

„Още през април, когато за първи път бяха регистрирани такива случаи във Великобритания, техните специалисти предупредиха, че все още има много хора, които не са достатъчно защитени с ваксини“, допълни проф. Александрова.

На въпрос трябва ли децата да се ваксинират, вирусологът отговори, че от една страна това категорично трябва да стане, но от друга се поставя и въпроса дали децата трябва да бъдат приоритетна група, тъй като не боледуват толкова тежко.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории