Доц. Кунчев посочи тревожно от кой месец у нас ще нахлуе трайно Делта вариантът на К-19!

доц. Ангел Кунчев

Появата на положителни проби на делта вариантът на COVID-19 в България е част от общия процес на развитие на епидемията в Европа. Този процес ще продължи. По-притеснително би било, ако не е така. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Днес стана ясно, че в страната ни са установени седем случая на делта вариант на SARS-CoV-2 и един на бета вариант. Всички 8 проби са взети и изпратени от болница „Пирогов“ между 6 и 14 юни.

„Делта вариантът засяга по-ниска възрастова група, няма особена разлика в тежестта на протичане, каза той. 60% е по-заразен. Той ще доминира в Европа до края на лятото.

До септември и у нас ще има доминация на този вариант. Ако искаме да бъдем максимално подготвени за среща с индийския вариант, трябва да имаме високо имунизационно покритие. Това ще предотврати вълната“, категоричен е доц. Кунчев.

„Ваксините предпазват от тежко протичане и смърт. Очевидно ще има и случаи на заразени имунизирани, но ще го карат по по-лек начин, ако прилагаме мерките, които досега са познати, те ще бъдат ефективни и за индийския вариант“, допълни той.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории