Проф. Ива Христова бие за друга страшна опасност, надвиснала над българите

1200_iva-hristova-koronavirus1

Бум на ухапвания от кърлежи в летните месеци, отчитат инфекционисти. Ухапванията може да се окажат доста опасни и да причинят инфекции. Най-честите са лаймска болест и марсилска треска.

Опасността е, че ухапванията могат да не бъдат усетени и да няма сърбежи.

„Активността на кърлежите е много висока през май и юни. Когато времето е сухо и горещо не са толкова активни. Много активни са когато има захлаждане, след което следва затопляне. За месец юни ухапаните от кърлежи са толкова, колкото от май до юни“, заяви пред БНТ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ при лаймската болест симптомите може да преминат незабелязано.

„Най-важното е първо да огледаме тялото – по окосмената част на главата и по гърба, където кърлежите остават незабелязани. Добре е кърлежът да бъде отстранен от медицинско лице или, ако нямаме тази възможност, да го захванем с пинсета максимално близо до кожата, няма нужда да се върти, когато е скоро забит лесно пада, къса се хоботчето“, допълни проф. Ива Христова.

Тя уточни, че пръскането по тревните площи намалява популацията.

„Краят на юли и август кърлежите ще намалеят, през септември се очаква нов пик, но не толкова силен“, каза още проф. Ива Христова.
След район „Младост“ ще се обработват зелените площи в „Триадица“ и „Люлин“, препаратите не са опасни за хората, но за по-голяма сигурност се поставят табели след третирането, добавят от „Зелени системи“.