Само в 7DniSofia.bg

Вирусолог: Срамувам от развоя на ваксинацията в нашата страна

c3716cfd04cf074c6b240ada6de10f06

„Човечеството има един единствен начин за справянето с епидемии – ваксинирането. Ваксинацията предпазва не само индивида, но и обществото. Това нещо може да се случи само след масов имунитет. Светът е ваксиниран неравномерно. Ако някоя страна достигне заветния колективен имунитет, тя пак няма гаранция, че е предпазена”. Това каза ръководителят на отдел „Вирусология” в НЦЗБП доц. Любомира Николаева-Гломб.

Тя добавя, че СЗО се притеснява за всички страни.

„Ние попадаме в една срамна класация, бъдейки едни от най-малко ваксинираните хора. Някои страни пък нямат финансовия ресурс, за да закупят препаратите. Аз лично се срамувам от развоя на ваксинацията в нашата страна”.

„Аз съм вирусолог и ще ви кажа, че нещата в Англия не изглеждат зле. Те заложиха първо на възрастното население. Голямата част от новите случаи са сред неваксинираните хора, чийто ред още не е дошъл”, обяснява специалистът пред Нова тв.

Тя добавя, че колективният имунитет би предпазил хората, които са твърди болни или слаби, за да се ваксинират.

,,Свойство на вирусите е да се изменят постоянно, за да се адаптират към всеки нов гостоприемник. Докато ние удължаваме тази верига ние даваме възможност на вируса да се изменя. Обществената и лична цена на този процес би била много голяма”.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории