ЗА МАСОВАТА ВАКСИНАЦИЯ: Защо ромите отказват да се ваксинират?

Цветелин Кънчев.

В Пловдив, в най-големия ромски квартал на Балканите „Столипиново“, в който живеят над 50 хиляди души, организираната масова ваксинация, претърпя пълно фиаско.

Ваксинираните сред този етнос са под 10%. Точно по тази причина държавата призова популярни личности, лидери на общността и здравни медиатори да се включат в кампания по популяризиране на ваксините.

Само 10-тина души са се имунизирали от записалите се в списъка 200 желаещи. Лекарите разказаха, че причините за слабия интерес е че из квартала са плъзнали слухове за стерилитет след ваксината. Имало и такива, които директно поискали финансов стимул.

А в ромския квартал Максуда във Варна са по-скоро скептични към ваксинацията, въпреки, че имаше и такива, които бяха готови да се имунизират.

В Петрич ваксините не са предпочитани, защото хората разказват, че се страхуват за здравето си и поради тази причина не желаят да си ги поставят. Категорични са, че страничните ефекти от ваксинирането са много по-опасни, дори от евентуално заразяване.

В „Шекер махала“ няма предпочитана ваксина, тъй като още нито един от препаратите не е получил „одобрението“ на жителите от квартала.

Вяра във ваксините няма и в ромските квартали в Сандански, Благоевград и Разлог.

„Аз и цялото ми семейство се ваксинирахме при първата възможност. Аргументът е ясен – логика и факти”. Това Заяви в студиото на NOVA лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев.

Според него една голяма част от пасторите в тези квартали са проповядвали политика против съществуването на пандемията, лечението и ваксините.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории