Финансист разкри спестяванията ни: Кътаме рекордни суми в банките

пари

Българите държим рекордна сума в банките. Последните данни показват, че спестяванията на домакинствата са почти 65 млрд. лв. или по-точно 63,5 млрд. лв..

Това каза финансистът Стойне Василев в ефира на БНТ. По думите му ако сумата се съчетае с депозитите на фирмите, то крайният резултат е почти 100 млрд. лв., които кътаме в търговските банки.

От общия брой депозити намаляват най-малките – тези до 5000 лв. „Трудно може да се правят анализи, но според мен това е, защото хората си използваха парите за текущи нужди, за здравеопазване и пр.“, каза още Василев. От друга страна, хората с по-големи депозити по 50-100 000 лв., 200 000 лв. или над 1 млн. лв. пък се увеличават.

В същото време банките у нас спират да предлагат срочни депозити. „Това, което виждахме в Западна Европа и скандинавските страни като отрицателни лихви, дойде и в България, но не в отрицателни лихви, а в премахване на понятието депозит.

Тоест вече големите банки обявиха, че няма да има депозит и привилегиите, свързани с тях, също ги няма – да нямаме такса за внасяне, за теглене на падеж“, обясни финансистът. Той посочи, че реално този тип банков продукт поскъпва и затова банките се опитват да ни откажат от него, макар българинът ревностно да продължава да трупа средства на влог.

Финансистът Емил Хърсев уточни, че тук става въпрос само за срочните депозити, които са с облекчен режим на влагане и револвиране. Докато нормалните, например стандартните депозити продължават да съществуват.

„Докато имаме отрицателни лихви, при тази инфлация, която имаме, гражданите няма да могат да ползват срочни депозити“, смята още Хърсев.