Само в 7DniSofia.bg

ЦИК призна: В гласуването с машина има много спорни елементи

цик машина

Това, което се случва в ЦИК, е пряк резултат от тази истерична десетдневка в 45-тия парламент. Така коментира твърденията за разногласия в комисията изборният експерт и член на ЦИК проф. Димитър Димитров, който беше гост в „Денят започва“ с Георги Любенов по БНТ.

Според Димитров около 7-8% от тези, които гласуват в секции с по-малко от 300 избиратели по списък, ще могат да упражнят вота си на хартия, което е много малък дял.

В гласуването с машина има много спорни елементи, смята Димитров. В Конституцията е записано, че трябва да имате равноизбирателно право и според мен няма как да бъде равно, ако достъпът до него е различен, коментира Димитров. Никой не може да изключи технически блокажи на устройствата и тогава ще се ползват хартиени бюлетини, обясни той.

Сагата между ЦИК и „Сиела Норма“ още не е приключила, тъй като ние още не сме заплатили стойността на услугата, която сме получили. Между другото ние директно се опитахме да контактуваме със „Смартматик“, обясни Димитров.

Около 4200 лв. е цената на бройка от допълнителните 1637 машини, като е изкупено цялото налично количество. Тези пари ще се заплатят на фирмата авансово на 100 % от държавата, допълни Димитров.

Надявам се Народното събрание, което ще изберем в тези избори, да има малко повече време и да се заеме по-системно с решаването на въпросите за машинното гласуване, каза още Димитров.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории