След достойно представяне в Афганистан, военнослужещите ни от 42-ия контингент се завърнаха (СНИМКИ)

capture-20210624-102827

„Добре дошли на родна земя! Изказвам най-сърдечна благодарност от името на висшето военно и политическо ръководство на Министерството на отбраната за успешното изпълнение на задачите. Вие достойно представихте Българската армия в Ислямска република Афганистан“.

С тези думи командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави военнослужещите от 42-ия военен контингент, които се завърнаха на 23 юни вечерта в нашата страна след участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“.

На летище „София“ те бяха посрещнати от Калчо Атанасов – началник на политическия кабинет на министъра на отбраната, и от бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-а Стрямска механизирана бригада.

Четиридесет и вторият български военен контингент участва в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа” от март до юни 2021 г. Контингентът е със структура национален елемент, рота за охрана и щабни офицери. В състава му са включени до 120 военнослужещи, които изпълняваха задълженията си в Кабул и в база „Летище Баграм“.

Основните задачи на контингента бяха свързани с денонощната охрана на част от вътрешния периметър на база „Летище Баграм“, както и с носенето на ежедневни денонощни дежурства в командния и в базовия оперативен център. Националният елемент осъществяваше непосредственото командване на целия български военен контингент и контролираше стриктното спазване на вътрешния ред и стандартните оперативни процедури при изпълнение на поставените задачи. Наред с това осигуряваше логистичната и комуникационно-информационната поддръжка на контингента.

Национален командир на 42-ия контингент е полковник Павлин Велков от Военно окръжие – София, помощник-национален командир е подполковник Тодор Тодоров от Съвместното командване на силите, а командир на ротата за охрана – майор Милен Проданов от военно формирование 34 840 – Карлово.

Днес военнослужещите от контингента ще преминат медицински прегледи във Военномедицинска академия – София.

Със завръщането на 42-ия военен контингент в нашата страна приключи участието на формирования от Въоръжените сили на Република България в Международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан. Решение за това беше взето на 15 април тази година на извънредно заседание на Министерския съвет, в контекста на решението на съюзниците за постепенното изтегляне от 1 май 2021 г. на контингентите в мисията „Решителна подкрепа“. То бе прието на извънредната среща на министрите на външните работи и на отбраната на страните-членки на НАТО на 14 април 2021 г.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории