Парламентът прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт

Парламент

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт. Промените бяха приети с 116 гласа „за“, 6 „против“ и 52 гласа „въздържал се“.

Според тях се въвежда отстраняване от длъжност на магистрати във всички случаи на обвинение за тежко умишлено престъпление от общ характер, предадоха от новини бг.

Според промените всички магистрати, а не само новоназначените, трябва да подават декларация, в която да се разкриват техните дейности и членства, което цели да се гарантира независимостта и равнопоставеността на магистратите.

Въвеждат се гаранции за свободата на професионално сдружаване на магистратите и се предвижда съсловните организации да не могат да упражняват дейност различна от тази, насочена към защитата на професионалните им интереси, както и се предлага в такива организации да членуват единствено лица, които са действащи магистрати.

Предвиждат се промени във финансирането и в начина на формиране на имуществото на сдруженията с идеална цел, създадени от съдии, прокурори и следователи, както и на професионалните организациите на съдебните служители. С оглед особеностите на тяхната професия се предвижда източници на финансиране да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове.

От доклада на правна комисия стана ясно, че ПГ на ГЕРБ ще направи предложение между първо и второ четене относно финансирането на съсловните магистратски организации по проекти по европейски програми и фондове на ЕС и на Европейското икономическо пространство.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.