Прокуратурата внесе обвинителния акт за шпионаж срещу Николай Малинов

николай малинов

Спецпрокуратурата даде на съд за шпионаж лидерът на движение „Русофили“ Николай Малинов, съобщиха от държавното обвинение. В момента той е председател и на политическа партия „Възраждане на Отечеството“.

Малинов е подведен под отговорност за това, че се поставил в услуга на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна.

В хода на разследването са били проведени множество процесуално-следствени действия – разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи.

Досъдебното производство бе образувано по реда на чл.212, ал.1 от НПК. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Малинов вече беше обвинен в шпионаж през 2019 година в полза на Русия. Разследващите обясниха, че са открили докладна записка на руски език за необходимата геополитическа преориентация на България и стратегия как да бъде постигната.

В рамките на разследването бяха санкционирани и бившият генерал от КГБ Леонид Решетников и руският олигарх Константин Малофеев, които са със забрана да влизат в страната ни за срок от 10 години.

На 4 ноември 2019 г. стана ясно, че Малинов е напуснал пределите на Република България, за да получи награда лично от президента на Русия Владимир Путин. Разрешението на съда за излизане извън страната бе дадено от съдия Андон Миталов, който половин година по-късно беше санкциониран от Държавния департамент на САЩ.