Кои бактерии виреят в басейните и колко са опасни?

201634657_3422237317879155_7475933000593928536_n

Горещините вече започнаха и много хора стартират летните си ваканции. През жегите обаче както добре знаем, освен на море се ходи и по басейни. С последните обаче трябва да внимаваме, предупреждава венеролог пред Lupa.bg.

Хората пренебрегват предупрежденията и опасностите, а после се чудят как да се излекуват от куп инфекции, споделя той. И съвсем не става дума само за полови инфекции, но и за чревни такива.

Кои опасни бактерии се срещат в басейните?

Псевдомонас аеругиноза е широко разпространена в природата, открива се в почвата, водата, растенията, животните и човека. Има пръчковидна форма, едно силно подвижно камшиче и множество пили, които подпомагат прикрепването му към тъканите. Причинява широк спектър от инфекции, главно при хора с отслабена имунна защита. Бактерията води до инфекции на пикочните пътища, засягане на централната нервна система, може да причини менингит, мозъчен абсцес, в някои случаи засяга и костите.

Друга често срещана бактерия е Стафилококус ауреус. Обикновено, бактерията живее в човешката кожа, без да причинява някакви проблеми. Но когато прониква през физиологичните бариери, независимо от причината (дори и по време на сезонното отслабване на имунитета), може да доведе до сериозна инфекция на тялото. Върху кожата, инфекцията се проявява под формата на циреи, абсцеси или антракс с интензивно развитие на сепсис. Тази бактерия обаче може да доведе до сериозни проблеми с всички органи на тялото.

Легионелата е опасна и дори смъртоносна бактерия, която причинява сериозни бронхо пневмонии, които могат да доведат и до фатален край. Тя се вдишва от изпарения на водата и затова се среща често и в джакузита.

От вереническите инфекции в басейните може да се хване хламидии, трихомоназа и гъбички.

Хлорирането на водата по изискванията на санитарните служби се провежда във всички басейни и това е основната причина рискът от зараза да не е толкова голям. Въпреки това част от бактериите се оказват устойчиви на хлора. В същото време самият хлор често води до тежки алергични обриви и кожни раздразнения при хората с атопичен дерматит.

Поглъщането на водата в обществените басейни пък може да причини стомашно-чревни инфекции заради е.coli.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории