ГЕРБ с бомба за Янев и служебния кабинет, хвърли тежки обвинения (ВИДЕО)

capture-20210618-124125

Самооценката понякога се различава от тази на другите. Това заяви на брифинг политикът от ГЕРБ Томислав Дончев.

Заедно с него бяха Тома Биков, Деница Сачева и Костадин Ангелов.

„Служебният кабинет дойде с апокалиптични послания за лошите мерки и състоянието на бюджета. Месец по-късно обаче видяхме, че състоянието на бюджета е добро, намериха се средства за продължаване на добавката на пенсионерите, както и за продължаване на мярката 60/40“, заяви Сачева.

„Премиерът Янев говори за корупция в законосъобразна форма и аз го призовавам да каже кои от мерките я вижда“, добави Сачева.

„Чухме некомпетентни критики от страна на министър на финансите, който така обвини 50 000 български граждани, че те са мошеници. „Заетост за теб“ е една от успешните програми, които работи. На практика не всички мерки продължиха. Тези, които бяха за бизнеса, по линия за министерство на икономиката. Служебното правителство стана от безвъзмездна помощ – кредит“, каза тя.

„Министърът на икономиката Петков обеща, че кредите ще бъдат до 10 дни налични, а вече минаха две седмици и не е спазил срока си. Това беше изхвърляне в празното пространство“, каза Сачева.

Тя помоли да имаме предвид, че продължаването на мерките на правителството Борисов, показва тяхното признаване.

В разговора се включи и проф. Костадин Ангелов.

„Министърът на здравеопазването дойде с изключително гръмки обещания и фойерверки, като единственото запомнящо се нещо, което той направи до момента, е уволнението на един доказал се специалист по унизителен начин – проф. Кантарджиев“, поде той.

„Нека да кажа и малко числа, за да видите какво се случва сега в процеса по ваксиниране: Тотален провал във ваксинационната кампания. За последния месец от всички поставени дози, само 38.9% са първа игла. Всички останали са втори игли“, каза Ангелов.

„Има изключителен спад на темпа на васкинацията. В България в момента има налични около 2,7 млн. ваксини, които стоят по фризерите.

България е единствената държава, която за голям наш срам, дойде еврокомисарят по здравеопазване и каза, че Европа ще прави ваксинационния план на страната занапред, защото правителството не може да се справи. Нека се запитаме защо това се случва“, каза Ангелов.

„Подозирам, че България ще поиска отказва от доставки на ваксини за следващите месеци, защото няма къде да ги държи и това е позорно“, натърти той.

„България е единствената страна в ЕС, която има министър на здравеопазването – антиваксър“, заяви професорът и показа публикация на Стойчо Кацаров от началото на имунизационния процес и предрече тежка катастрофа.

По думите му така подготвят България за нова четвърта вълна от ковид-19. Той намекна, че се готвят лобистки законови промени, които ще доведат до затварянето на лечебни заведения. „Никога в МЗ не е вилнял такъв лобизъм и това е изключително опасно“, призна той.

В брифинга се включи и Тома Биков, който заяви, че според него това е политически, а не служебен кабинет.

„Мнозинството от 45-тото народно събрание в момента участва в правителството. То можеше да състави кабинет още тогава, но предпочете да стане през служебен кабинет, който не носи отговорност“, каза Биков.

Той призна, че подозира, че целта да няма правителство след последните избори е с цел умишлено да се овласти Румен Радев. „Този модел на управление без парламент може да хареса на тези формации“, заподозря Биков.

По думите му в момента никой служебен министър не може да бъде привикан в парламента, където да даде обяснение за действията си.

Според Биков има шанс умишлено да се саботира работата и на следващото Народно събрание и да не се направи кабинет, за да продължи да управлява служебен.

Томислав Дончев реши да обобщи:

„Служебният кабинет не свърши нищо ново относно мерките срещу коронавирусната и икономическа криза“, каза той.

„Видими са две неща – дълбоко окопаване във всякакви структури, без значение дали е законосъобразно. Голяма част от назначенията са меко казано спорни и не съответстват на принципите на прозрачност, професионализъм и почтеност“, каза той.

По думите му тези действия биха изглеждали логично, ако този, който ги върши, се готви да управлява поне 2-3 години, не два месеца.

Според него служебният кабинет не изпълнява условните си функции и участва в политическите процеси.

„Бил съм член на няколко кабинета и не си спомням в рамките на нормален титулярен мандат, да са излизали толкова политически оценки, колкото правят те. Не разбирам демокрацията така, че да ходим всички със зелени гащи. Днес ще внесем жалба до ЦИК за действията на служебното правителство“, каза той.

По думите му то се занимава с политическа агитация и пропаганда, а хората там са се събрали сякаш на кръжок.

Дончев бе запитан и какво мисли за разпитите на бивши прокурори в ГДНП:

„Не случайно министърът на вътрешните работи Рашков е отговорен за провеждането на изборите. Тези му действия имат изцяло предизборен характер“, каза той.