Експерт: 81% от ваксинираните са защитени спрямо Делта варианта

capture-20210618-105052

Ако сме преболедували, защитата е от значителна степен, но има едно проучване което показва, че 4,5 % от преболедувалите развиват ново заболяване ,причинено от Делта варианта. Това заяви пред Bulgaria on air проф. Нели Корсун, завеждащ Националната лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към Националния център за заразни и паразитни болести.

„81% от ваксинираните са защитени спрямо Делта варианта, 87% – спрямо британския. Непълноваксинираните са защитени само 34% от Делта варианта и 51% от британския вариант. Човек трябва да се ваксинира“, категорична е проф. Корсун.

Тя посочи и разликите между двата варианта.

„И двата са много заразни. Делта е още по-заразен спрямо британския. Той е около 50-60% по-заразен. Преобладаващите симптоми при индийския щам са главоболие, силно възпалено гърло и силна хрема, характерни за една сериозна настинка. При британския – висока температура, кашлица, задух. Хората трябва да спазват мерките, но най- доброто средство е ваксинацията“, каза тя.

Специалистът обаче смята, че няма място за безпокойство.

„Действително на този етап няма място за безпокойство. Вероятно това не е единственият случай, вероятни друго лице е внесло този вариант в България. В страни с ниско имунизационно покритие, този силно заразен вариант може да се разпространи бързо и да стане доминиращ. Единственият инструмент е ускорена ваксинация“, каза проф. Корсун.