ЦИК: Подадени са близо 72 000 заявления за гласуване в чужбина

цветозар томов

Подадени са близо 72 000 заявления за гласуване в чужбина, отчете говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той напомни, че на 15 юни изтече срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина.

„Подадените заявления са с около 15-16 хил. по-малко от изборите на 4 април. Това не означава, обаче, че интересът на българите зад граница е по-слаб“, смята Томов. По думите му за изборите на 11 юли са открити над 500 секции на базата на гласували 100 или повече избиратели в различни части на света. „Подаването на заявление е важно не само за откриването на секция, а за да се облекчи гласуването в изборния ден. Със заявлението избирателят се включва предварително в списъка и не се попълват допълнителни документи, които бавят процеса.

Трябва да сме готови този път за това, че е възможно да гласуват повече хора, отколкото през април, при по-малко подадени заявления“, изтъкна Томов. Той посочи, че най-много секции ще бъдат открити традиционно във Великобритания, Германия и Турция. Според говорителя на ЦИК напрегната работа по окончателното учредяване на секциите в чужбина предстои.

„Не мога да кажа точен брой секции в чужбина, но ориентировъчно няма да са над 800 или под 750. До другата седмица ще има точен брой“, завърши Томов.

По-рано днес пред БНР изпълнителният директор Веселин Тодоров каза, че предложеният от ЦИК на „Сиела Норма“ договор за предстоящите парламентарни избори е много тежък за фирмата и съдържа неизпълними условия. „В момента сме притиснати до стената – договор за обслужване още нямаме“, каза той.

Росица Матева, която говорител и зам.-председател на ЦИК посочи, че условията по този договор са почти идентични с условията, които са били уговорени с предходния състав на ЦИК в договора от 6 февруари. „С изключение на доставката на машините, разбира се, тъй като този договор в момента има за предмет само модифициране на софтуера и логистиката на машините, като в частта за логистиката на машините за изборите за НС, той е абсолютно идентичен с изискванията и с обхвата на тази логистика такъв, какъвто е бил за изборите на 4 април”, каза Матева. ЦИК очаква писмено становище по клаузите на договора.

„Ако Сиела Норма не желае да подпише договора и иска да е почтена спрямо досегашната си работа с ЦИК, би следвало в максимално кратък срок да уведоми за това ЦИК, а не да я притиска тя до стената, като нито го подписва, нито се отказва от него”, каза Цветозар Томов.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории