Разследват известен пловдивски ортопед за измами с болнични

д-р Георги Кръстев

Продължава разследването срещу д-р Георги Кръстев, когото районната прокуратура в Пловдив обвини за издаване на фалшиви болнични листове. Чрез тях са източени 130 хил. лв. от Националния осигурителен институт. Заради това районният съд го отстрани от член и председател на Специализираната лекарска консултативна комисия по ортопедия в ДКЦ 1 в града.

Според съдебния състав медикът е привлечен към наказателна отговорност за умишлени престъпления от общ характер, свързани с работата му. Въз основа на събраните в досъдебното производство гласни и писмени доказателства са налице основания да се смята, че служебното му положение ще създаде пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, решиха магистратите.

През август миналата година един от най-известните ортопеди в Пловдив беше арестуван, а след това освободен под гаранция.

Прокуратурата съобщи, че д-р Кръстев е участвал в схема, измислена от Стефан Грозев.

През 2017 г. Грозев регистрирал в Харманли фирмата “Джи Еф Ти – България”. В нея назначил 10 души от различни краища на страната – Габрово, Велико Търново, Севлиево. Обещал им големи заплати и висок осигурителен доход.

“Фирмата на Грозев е създадена с една цел – да използва персонала за източване на пари от НОИ”, обясни наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов. По думите му, след като я регистрирал, бизнесменът отишъл при д-р Георги Кръстев, с когото били приятели.

Според разследващите за година и половина на наетите в “Джи Еф Ти – България” били издадени 117 фалшиви болнични за 1674 работни дни. За тях от НОИ били преведени 76 хил. лева. Изплатеното обезщетение обаче не било взето от служителите, а постъпило по микросметки. После харманлийският бизнесмен прехвърлил парите на свой влог.

Самият той е извадил за себе си болнични с невярно съдържание, като е прибрал неправомерно 54 000 лв. от НОИ. Всички документи менте за временна нетрудоспособност на персонала и на бизнесмена са били за максималния период от 180 дни.

“Грозев е упражнявал е професията “болен”. На персонала в дружеството си е давал от време на време дребни суми”, посочи прокурор Пехливанов.

Нито бизнесменът, нито служителите в “Джи Еф Ти – България” са се явявали пред ортопедичната лекарска комисия в Пловдив.

Разследващите обясниха, че се е извършвал “болничен туризъм”. Седалището на фирмата е в Харманли, пациентите – от различни населени места, комисията – в Пловдив, а болничните листове се изпращали в София.

“Джи Еф Ти – България” не е внасяло осигуровки и дължи 60 000 лв. за тях. Разплитането на схемата започнало след сигнал на НОИ.

24 часа