Ново изчегъртване в МВР – преместиха полицейски шеф заради Мая Манолова!

Мая Манолова

Поредна полицейска рокада се случва в системата на Министерството на вътрешните работи, откакто то бе оглавено от служебния министър БойкО Рашков, научи ексклузивно ПИК. Още по скандалното в случая е, че полицейски шеф е преместен, след казус със задържан жител, който влязъл в спор с кметица на Мая Манолова. Логично това буди редица въпроси, основният от които е дали лидерката на „Изправи се! Мутри вън“ кадрува B MBP?

Става дума за полицейския началник на Районното управление в Долна Митрополия Младен Василев, който вчера си е пуснал заявление за преназначаване на изпълнителска длъжност. Източници на ПИК в системата на МВР разкриват, че заявлението Василев е пуснал под диктовката на шефа на ОДМВР-Плевен Веселин Вътов, който го е накарал да напусне поста си като районен началник. По наша информация Вътов пък е единственият шеф на Областна дирекция на МВР, който не е сменен след идването на Бойко Рашков.

Сагата с преместването на Василев започва на 10 юни, когато жител на с. Славовица, община Долна Митрополия, влиза в конфликт с кметицата Галя Огнянова от „Изправи се! Мутри вън“ при опит да изхвърли боклук на сметището. Между двамата избухва скандал, като си разменят реплики в присъствието на свидетели от двете страни.

Малко по-късно обаче кметицата на с. Славовица се обажда на 112 с твърдението, че е заплашена с убийство, след като като е подкрепена от Мая Манолова и това се потвърждава и от пост във фейсбука й, в който лидерката на „Изправи се! Мутри вън“ също твърди, че кметицата била заплашвана с убийство.

Следва бърза реакция от страна на полицията в Долна Митрополия и жителят на Славовица е задържан за 24 часа, а след това за 72 часа. След разпит на свидетели, които са били на място, става ясно, че между двамата е имало спор, но не и заплахи.

Източници на медията ни разкриват обаче, че ръководството на ОДМВР-Плевен е поискало Районното управление в Долна Митрополия на всяка цена да остави в ареста задържаното лице. По-късно материалите, които са подсъдни на районна прокуратура, са взети от прокурор в Окръжна прокуратура. Окръжният съд разглежда мярката и пуска задържания жител на Славовица, а решението не е обжалвано от прокуратурата.

След новината, че лицето е пуснато, началникът на Районното управление в Долна Митрополия и екипът му са извикани в ОДМВР-Плевен, където са подписали доброволни заявления за преместване. Неофициалният мотив, който им е съобщен, е че не са се справили със задачата и са вкарали ръководството на ОДМВР-Плевен в политически скандал.

Смяната на началника на Районното управление в Долна Митрополия е неочаквана, тъй като полицията в града може да се похвали с много добри резултати. От друга страна не става ясно каква точно е вината на служителите на реда и има ли нещо общо Мая Манолова с уволнението му, тъй като то се случва само няколко дни след публикациите на лидерката на „Изправи се! Мутри вън“ за скандала с нейната кметица в село Славовица.