Само в 7DniSofia.bg

Почина 280 кг мъж, когото пренесоха върху врата до болницата

линейка

Почина 280-килограмов мъж, само ден след като медици и пожарникари положиха неимоверни усилия, за да му осигурят достъп до лекарска помощ.

Пациентът в особено тежка форма на затлъстяване бил в ситуация на невъзможност за самообслужване и с рани по краката, вследствие на което добри хора решили да го заведат на лекар миналата седмица. Достигането до здравни работници обаче се превърнало в истинско предизвикателство заради огромното тегло на човека. Оказало се, че няма и подходяща носилка, с която да го пренесат, и се наложило ангажираните със случая да проявят креативност.

Медици и пожарникари използвали врата, върху която да го поставят, за да го занесат на ръце от линейката до Спешно отделение.

Човекът бил насочен към областната болница във Велико Търново, след като екипите в МБАЛ „Павликени“ не успели да се справят със случая. Шокиращ факт бе, че пациентът не се побирал в рентгена и скенера.

Дългогодишни здравни работници споделят, че от десетилетия не се е случвало да оказват помощ на толкова едър човек.

„Погребението беше в събота. От траурната агенция изпитаха доста трудности и се наложи в тъжния ритуал да се включат хора от селото. Така 7–8 души участваха в пренасянето на покойника“, разказа кметът на Дъскот Николай Митев пред в. „Борба“.

Той обясни, че мъжът е бил предразположен към затлъстяване, живеел сам, в жп кантон и единствените му близки били доведена майка и брат. Те се ангажирали в изпращането в последния му земен път. Допълни, че след досега на човека със здравната система служители на социалната дирекция в Павликени търсили информация в кметството за трудноподвижното лице и се задействали да подготвят документация за ТЕЛК и настаняването му в институция.

Драматичният случай е от края на миналата седмица, като всичко започва в Дъскот. Пациентът обитавал колиба в селото, но заради внушителното си тегло се залежал, не можел да се самообслужва, а по краката му се появили рани.

Той нямал роднини, а за него се грижили двама мъже, които работят на жп гарата в Павликени. В четвъртък те го посетили, но той бил неадекватен, затова помислили, че е изпаднал в кома.

Неговите познати не могли да останат безучастни и решили да му помогнат да стигне до лекарска помощ. Осигурили бус, с който да го транспортират до болницата в Павликени. Успели да го закарат дотам, но медиците в стационара не могли да се справят с обслужването на мъжа и опитите им да го изследват с рентген ударили на камък. Човекът не се побирал в медицинския уред за образна диагностика.

Здравните работници потърсили съдействие от колегите си в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и екип на Центъра за спешна помощ в старата столица отишъл да вземе пациента. След като дежурният екип в реанимобила видял за какво става дума, веднага сигнализирал на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, тъй като и друг път пожарникари са помагали при болни с наднормено тегло. Огнеборците посрещнали медиците и пациента, но и те били затруднени заради внушителните размери на мъжа. Наложило се да участват повече от 10 души за преместването на човека от линейката в Спешно отделение.