Харалан Александров: От правителството на Радев – всички започнаха да се кълнат във вярност на САЩ

Харалан-Александров

„Контекстът в който ще се проведат тези избори са много по различни- няма криза с ковид, няма това силно напрежение в обществото, икономиката се оказа в добра кондиция, европейско по футбол и това изисква промяна на стратегията на партиите. От критика и протест те се опитват да конструират разговор за бъдещето, заяви пред бТВ социалният антрополог Харалан Александров.

„Самият акт на сближаване е позитивен и отговаря на настроението на хората, конфронтацията им дойде в повече. Дали ще доведе до повече гласове е трудно да се каже, но със сигурност БСП ще има повече гласоподаватели най-малко защото хората престанаха да се страхуват от ковида и възрастните ще отида по-масово пред урните“, прогнозира той.

„Ако нещо е сигурно, че ще се наложи да се развие и усъвършенства коалиционната култура. Ще се наложи да се намери съгласие по ключови въпроси за страната. В БСП в момента е много силно усещането, че истинският им проблем не е ГЕРБ, а ИТН и „мутрите на Мая“, които им вземат гласове. „Партиите на статуквото“, БСП, ГЕРБ и ДПС се „осафериха“, започнаха да се поставят в ролята на критична опозиция, нещата почват да се нормализират, влизат си във форма и това поставя партиите на протеста пред много силно изпитания, защото тяхното „лепило“ е обединението срещу ГЕРБ“, коментира Александров.

„Българските партии си мислеха, че могат да употребяват САЩ или посолството за свои цели, но не те употребиха американците, а американците употребиха тях. Забелязвам как изведнъж всички станаха врагове на Русия, обявиха се за либерална демокрация и се подмазват на американците и махат с опашчици пред новия хегемон, което е много унизително. Като се започне от президента и неговото правителство и се мине през всички партии се кълнат във вярност, ние изведнъж забелязахме, че сме от другата страна на барикадата. Ние не реагираме на моралните послания, а на силата. Гледаме кой има най-голямата тояга“, добави той.