Христо Стоянов: Около Радев не се въртят хора с чисти намерения. Иван Костов отнякъде дърпа конците

христо-стоянов-1-1280x853

„Дискретната“ среща между антикорупционния секретар на Румен Радев – кадровик#1 в държавата Пламен Узунов, и човека на Славчо Христов и Косьо Самоковеца Петко Петков предизвика вълна от коментари. Видео, разпространено от „Афера“ разкрива, че двамата се срещат в елитен ресторант, а беседата им е „кратка и съдържателна“. На тръгване Узунов дискретно прибира дебел плик, подаден му от Петков и се усмихва, след като преди това са си разменяли реплики на бележки.

Специално за ПИК писателят Христо Стоянов коментира ситуацията, за която медиите масово мълчат.

-Г-н Стоянов, как ще коментирате дискретната завера между Узунов и Петков?

– Надявам се да има твърди доказателства за това какво има в плика. Аз съм абсолютно убеден, че около Радев не се въртят хора с чисти намерения. Самият факт, че Гешев (а той е безкрайно честен човек), им вдигна мерника, показва само, че има нещо. Но че един политик не трябва да се занимава с пликове и трябва всичко да е открито, е абсолютно ясно. Самият факт, че нещо е в плик, говори лошо за този, който го е взел.

-Появиха се коментари дали пък срещата не доказва някаква задкулисна игра, зад която стои бившият премиер KocTOB – в опит да намери отново място в голямата политическа игра, да върне обратно свои кадри?

-Ти мислиш ли, че Иван Костов се е отказал от – политиката? Каракачанов и Валери Симеонов не откриха топлата вода, отделяйки се от активната политика – с желанието да дърпат конците. крайна сметка това не го измисли Ахмед Доган. Вероятно Костов също не го е измислил. Има го световната история.

И аз съм абсолютно сигурен, че Иван Костов отнякъде дърпа конците. Не се съмнявам, че там вероятно са и Васил Божков и други „бизнесмени“… Нека се провери кога се появяват някои олигарси. Все пак много неща се изговориха за Иван Костов, но никой не ги провери. Дори прокурорски проверки нямаше. Говореше се за Доспат като „Костовград“ и т.н. Тези неща се забравиха, а някои хора, които бяха кметове на Доспат станаха областни управители, после управляваха Златните пясъци. Нерде Доспат, нерде Златните пясъци. Но в крайна сметка това бяха личните назначения и благодарности на Иван Костов.

А дали нещо се дава в плик… Може да е била заповед за назначение, може би на човека са му дали в плик, защото знаем, че Румен Радев не може да борави със сложна техника. Може да са му дали просто бюлетината попълнена за следващите избори-чрез съветника му.

-Все пак преобладава версията за някакъв „подарък“?

– Всичко може. Може да е петолевка, може да е един милион. Всеки се радва на нещо.

Но че се замислят едни неща, така е. Но предполагам, че няма да тръгнат по този начин – да си въртят пликчетата. Има далеч по-интересни начини. Защото един плик са джобни, освен ако не е чек. Тия неща може да се тълкуват по хиляди начини. Но да се впускаме в предположения…

Аз самият не обичам Радев, знаеш го това. Но не мога да бъда голословен. И нямаме право. Защото, ако стоим от другата страна на барикадата (явно сме на барикади вече), не би трябвало да падаме до тяхното ниво.