Изненада! Спецсъдът прекрати делото срещу Митьо Очите

митьо очите

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) прекрати делото срещу организираната престъпна група на Димитър Желязков – Митьо Очите. Това се е случило в края на вчерашния работен ден, твърди Флагман.бг, като се позовава на изключително достоверен източник.

В понеделник трябваше да се проведе редовно заседание, което обаче е отменено, след като този следобед второинстанционният спецсъд (АСНС) е постановил, че има грубо нарушение на процесуалните правила и обвинението трябва да бъде върнато на прокуратурата. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според магистратите са допуснати съществени пропуски, които са непреодолими и процесът не може да продължи. Става въпрос за набора от обвинения, които са повдигнати на Димитър Желязков и групата му от 13 души.

Преди две години и половина, българската прокуратура е отправила искане до турския съд за екстрадицията на Желязков, посочвайки, че в България е издирван на серия от престъпления. Той е предаден, но впоследствие част от тези обвинения са отпаднали, а са му повдигнати други, което се счита за грубо нарушение на процесуалните правила и международните спогодби за сътрудничество, установили са магистратите АСНС.

Решението е ключово и може да осигури свободата на несебърския бос. Припомняме, че той бе арестуван в Турция през август 2018 година, изкара над 10 месеца в турски затвор, след което бе предаден на българските власти.

Досега защитата многократно е искала промяна на мярката му за неотклонение, но съдът отказваше. От 13-те души в ОПГ-то зад решетките останаха само четирима – Желязков, Иван Пишиев, Калоян Колев и Иван Найденов.

След прекратяването на делото, още в понеделник, адвокатите им ще поискат незабавното им освобождаване, пише още изданието. Прокуратурата от своя страна тепърва ще трябва да си преработи обвинителния акт и реши дали да внесе за ново разглеждане в съда.

Предвид факта, че Миню Стайков осъди България за прекомерен арест е много вероятно мерките на Желязков и останалите от ОПГ-то да бъдат изменени в по-леки още следващата седмица.