Медицинска експертиза: Смъртта на Милен Цветков е била неизбежна

милен цветков кола

Продължава делото за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Днес съдът разглежда комплексна петорна техническа и медицинска експертиза, които ще покажат начина на настъпване на катастрофата и връзката с травмите, причинили смъртта на Цветков, съобщава БНТ.

Експертизите сочат, че колата на журналиста е ударена от шофирания от Кристиан Николов автомобил със скорост 98 км/ч. Тъй като колата, управлявана от подсъдимия, е с доста по-голяма площ и по-голяма маса, се е получила много голяма кинетична енергия, от която колата на Милен Цветков е изхвърчала в центъра на кръстовището, а тялото на журналиста се е притиснало силно между шофьорската седалка и волана.

От това настъпило първоначално частично, а впоследствие и пълно разкъсване на аортата около сърцето на журналиста. Това е довело до кръвоизлив, който за минути притиснал сърцето и спрял дейността му.

Заключението на медиците е, че при нанесените травми смъртта е била неизбежна и не е свързана с навременната или ненавременна правилна или неправилна първа медицинска помощ, която пристигналият на място екип е оказал.

В началото на днешното съдебно заседание адвокатът на подсъдимия се опита да протестира срещу приемането на вчерашната експертиза, която доказва употребата и влиянието на наркотици върху поведението на Николов.