СКАНДАЛНО: Прокурорка на Кьовеши – съпруга на депутат на Слави Трифонов и служител на Бобокови

120390787_2442383782724776_1833873855966932437_n

Неправомерно монтираната на длъжността европейски прокурор в новата структура на EC Европейска прокуратура от страна на България – Теодора Георгиева, е приближена на кръга на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев. Тя е станала представител на българското правителство там с покровителството на подсъдимите братя Бобокови.

Това научи ПИК от отлично информирани източници от юридическите среди, запознати с цялостното протичане на процедурата по избора на български европрокурор и делегираните прокурори на България, чиято бройка до ден днешен не е попълнена. И което е причина главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши да направи първото си посещение в чужбина именно в България.

Според всички правила на проведения конкурс за прокурор от България в Европейската прокуратура Теодора Георгиева няма право да заема този пост. На проведения конкурс за длъжността в Австрия 15 членната комисия класира кандидатите на България в следния ред – първа е Десислава Пиронева, втора е Светлана Шопова-Колева, трета е Теодора Георгиева.

Десислава Пиронева прави писмен отказ от участието си в структурата, след като получава предложение от главния прокурор Иван Гешев да стане негов заместник и приема. По всички правила на класирането на позицията на представител на българската държава в Европейската прокуратура трябва да се озове Светлана Шопова-Колева, която е втора.

На поста обаче най-ненадейно се озовава третата в класацията родената в Русе съдия от Административния съд Теодора Георгиева. Във вземането на решението кого да предложи за поста не участва българската прокуратура, а само правителството в лицето на правосъдния министър, който по това време е Данаил Кирилов.

Месец след посочването на Георгиева за Европейската прокуратура – на 28 август 2020 г., Кирилов най-ненадейно подаде оставка. Покрай вихрещите се опити за преврат и метежите по улиците и внесения проект на нова Конституция в Народното събрание, се заговори, че именно промените в основния закон са причина за оттеглянето на Кирилов. Завоалирани обаче остават истинските причини, свързани с неправомерното монтиране на Теодора Георгиева в Европейската прокуратура.

Оказва се, че нейният мъж Васил Георгиев е дългогодишен служител на подсъдимите братя Атанас и Пламен Бобокови, арестувани през май 2020 г. по разследването за внос на боклук, основно от Италия. Той управлява в течение на 5 години фирмата им „Приста ойл трейдинг“. А преди това над 10 години е развивал бизнеса на братята в Турция.

В официалната си биография Георгиев обаче не споменава това. Представянето му включва следна информация: „магистър по право и тюркология. Преподавал е в Учебния център на Главно управление „Митници“. Бил търговско аташе в посолството на страната ни в Република Турция с ранг първи секретар. Изпълнителен директор е на голяма международна компания за Република Турция и Северна Македония“. Което означава, че е обслужвал Бобокови, бидейки на държавна работа.

Името на Васил Георгиев изплува и сред депутатите на чалгаджията Слави Трифонов в скоропостижно приключилото съществуването си 45-о Народно събрание именно от Русе, където е и Меката на братята Бобокови, основали „Приста ойл“ през 1993 г. Той е кандидат на Трифонов и за предстоящите парламентарни избори.

Пламен Бобоков се забъркан в афера със съветника на Румен Радев – Пламен Узунов, който е разследван за търговия с влияние заради удовлетвораването на желанията на бизнесмена за назначаване на посланици под негова диктовка.

Странното прокарване на третата в класацията Теодора Георгиева за европрокурор от страна на България е обект на разследване на европейската

камисия LIBE, която се занимава с въпросите на вътрешния ред и правосъдието. Тя е отправила питане към бълтарското Министерство на дието защо не втората, а третата в красацията е посочена за представител на българската държава в Европейската прокуратура начело с Лаура Кьовеши.

Подобни пороци са установени от комисията и в Португалия и Белгия. Изпратеният от Португалия за представител на държавата в Европейската прокуратура се оказва съученик на техния министър на правосъдието. След разразилия се скандал той подава оставка.

Теодора Георгиева е и в дъното на непопълнената до ден днешен бройка на делегираните прокурори на България, заради които е обявено, че Кьовеши е предприела първото си посещение в чужбина като главен прокурор на ЕС.

В началото на тази година Георгиева изпраща писмо до България, че в конкурса за този пост могат да участват следователи, прокурори и съдии. Като обяснява, че заплатата им се редуцира на 50% от общоприетата, което става под нейно давление. Това означава, че българските делегирани прокурори, вместо 6 000 евро, ще получават 3 000 евро, което са само с около 1000 лева повече от заплащането на един магистрат на окръжно ниво.

Скандалът се разрази, след като Колегията на Европейската прокуратура отхвърли 4-ма от предложените от България делегирани прокурори именно защото трива от тях са следователи, а един съдия. Това са следователите Бисерка Стоянова, Преслава Петкова и Мая Ковачева, както и съдията от СРС Христо Крачунов. По време на изслушването те са разпънати на кръст именно от Теодора Георгиева, разказаха пред ПИК участници в събитията. Включително и със задаването на въпроси, които целят злепоставянето им в личен план.

Какви цели преследва Георгиева, лъсна от първите й интервюта в качеството й на представител на България в Европейската прокуратура при нейното откриване на 1 юни. Русчуклийката се изяви първо в БТВ, известна по онова време като Божков ТВ, пред скандалната репортерка Канна Рачева, която прочу с това, че обяви в ефир, че ще си измисли новини за протестите в чужбина.

Последвалото веднага интервю на Теодора Георгиева бе в изданието на подсъдимия олирагх Прокопиев – „Капитал“, в което съпругата на служителя на подсъдимите братя Бобокови и депутат от партията на Слави Трифонов напада открито главния прокурор Иван Гешев и Висшия съдебен съвет за неблагополучията с избора на делегирани прокурори на България. Макар именно тя да дава указанията кои могат да се кандидатират. И именно тя да налага редуцирането на заплатата на избраните на 50%, за да отблъсне качествени кандидати, които могат да я засенчат.

В момента главният прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши се среща с представители на различни български институции, пръв от които беше главният прокурор Иван Гешев, като една от целите на посещението й е именно излъчването на още 4 ма делегирани прокурори от България. Не се знае обаче дали Кьовеши е запозната с интригите, завъртени от неправомерно монтираната за представител на България в Европейската прокуратура.

Очаква се и решението на европейската комисия LIBE по установяването на фактите около посочването на третата в класацията за български прокурор в структурата-Теодора Георгиева, вместо втората. Вероятно и у нас трябва да се извърши такова разкследване след разкритите връзки на русчуклийката и съпруга й Васил Георгиев с подсъдимите братя. Бобокови.

ПИК