Нидал Алгафари разкрива замисъла на хунтата на Румен Радев и кадровата й метла по върховете на държавата

nidal

Режисьорът, писателят и политическият пиар Нидал Алгафари разкри замисъла на хунтата на Румен Радев във вид на второто му служебно правителство и причините за кадровaтa й метла по върховете на държавата.

Една от най-големите грешки на новото правителство и на президента Радев е пенсионирането на проф. Кантарджиев. Логично е да се сменят политическите кабинети, когато правителството е редовно. Ще се наложи следващото редовно правителство да прави отново промени. Но аз не съм чул някъде да се пенсионират учени. Това се прави с почести пенсионирането, поне часовник да му бяха подарили. Бойко Рашков и областните управители не са ли за пенсиониране.

Направиха го заради усмивката и обаянието му и чувството му за хумор, което успокояваше, както и хумора на ген. Мутафчийски, които представяше лошите неща. Защо допускате, г-н президент, да се случва това? Става дума за лична мъст на министъра. Той даже не е член на ГЕРБ. Това е комплексът на низкото и малко човече Стойч Кацаров.

Но предстоят избори това ще му се натяква на президента Радев, каза Алгафари.

Стойчо Кацаров е един обикновен лекар без особена слава. Той с нищо не успя да блесне, иска да яхне славата на проф. Кантарджиев.

Проблемът е, че който нож вади, от нож умира. Тези, които бяха уволнени, със сигурност имат качества. Ако продължи това ескалиране на уволненията, кой ще управлява държавата, става дума за опит, коментира Алгафари.

Няма нищо лошо Слави Трифонов да е издигнат за президент от ДПС, за президент на ООН. Но той и неговата група не говорят. Трябва да е ясно те леви ли са, каква е позицията им за енергетиката, спрямо САЩ, Русия, РСМ, Ердоган.

Не може на основата на шоумен и приказки от кръчмата да претендираш да управляваш държава. В студиото им няма възможност да влезеш с критика. Затова те се държат като малко сърдито дете, което тропа с краче. Разчитат на славата си от „Ку-ку“ и „Каналето“. Дори популистите от Украйна и Италия се срещат с медиите и говорят. Слави се крие, защото не знае, категоричен е Алгафари.

Не знам дали Кошлуков ще оцелее, но не може министърът да се намесва в работата на независима държавна медия. Уважавам Минеков, но проявите му са личната мъст към Вежди Рашидов. Не знам защо си създава лична вражда с Емил Кошлуков. Ако има претенции, да напише концепция и да я защити. Ако някъде избухне бомба, не е ли логично да се прекъсне актуалното предаване. Когато Минеков направи грешката, трябваше да може да се извини, защото позицията му е смешна.

Това са способи на хора, възпитавани от комунизма или от маккартизма – бивши хора, разследване на биографии. Проблемът е в изразяването на политиците. Простотиите от кръчмата не може да са официална позиция. Трябва да има деликатност в политиката. Няма време да се превъзпитава Минеков. Проблемът е за този, който го е назначил. Назначени са от президента Радев и отговорността му за министрите е лична. Защото те се осират. Отговорността е на Радев. Махни ги, те са твоите хора, каза Алгафари.

Връщат ни в първите времена след 9 септември. Няма да дойдат с тужурките, ще дойдат с маските. Тогава ще обвинят и прокуратурата, която нищо не прави.

Повече от логично е, че ГЕРБ ще са първа политическа сила и ще прибавят и още гласове, защото са в ролята на жертва, а хората симпатизират на жертвите. Все ми е тая какво ще направят хората на Слави. ДПС след срещата с Ердоган означава, че има ново виждане за политиката. Тя ще се води през Карадайъ, а не през Доган, който е обвързан с Пеевски, смята Алгафари. Според него речта на Карадайъ е адресирана към българските изселници, така тези турци ще бъдат мобилизирани. Това обаче е подаване на топката към патриотите. Така се надъхва националистическото, разви тезата си Алгафари. Въпросът като при криминалистите е какъв е мотивът.

ДПС, както и патриотите, така ще повишат резултата си. Партията на Васко Божков нищо няма да направи. След „Магнитски“ той вече е бита карта. Хората му ще се уплашат. Мая Манолова е на ръба, защото само грачи, но няма с какво да се похвали. Няма ги протестиращите и. Нейните гласове ще отидат към „Да, България“. Минеков също не им помага с поведението си. Може нейните гласове да се прелеят и в крайното ляво.

Нинова направи поредна грешка, когато се договори с АБВ, които за голяма част от социалистите са предатели, те са участници в кабинет на ГЕРБ. Те няма да и донесат гласове, защото това е омерзение. Това ще активира Възкръсналия Жан, Красимир Янков, Николай Малинов. Но пък и БСП не са леви с плоския данък. Лидерите им са с обувки за по хиляда лева, а се движат и с лъскави БМВ-та. За социалистите освен това HATO е натрапена идея, те си имат Русия, дори не тази на Путин. Затова са възможни крайни, радикални леви като Жан и БСП ще им бъдат донори. Защото досега никой не смее да говори за социализъм и комунизъм, а такива хора има. Нинова прави и невъзможното, за да им освободи това пространство.

Ако хората на Слави имат 121 депутати, да съставят какъвто кабинет искат. Но ако ги нямат, трябва да работят със системните партии, а те ги елиминират. Иначе опитните играчи от Дебъ, ще ги изсмучат. Другият вариант е ИТН да продължат да се държат като сърдите човечета.

В предишното Народно събрание съпартийците на Ива Митева се държаха като маймуни, тях може да ги вкарат в ред само със сопи, смята Алгафари.

Радев скъса всички възможни мостове с ДПС, на ГЕРБ може да се надява най-много, ако Бойко Борисов реши да му подари втори мандат. Но Борисов може да реши да се кандидатира. Тогава ще има сериозен сблъсък. Протестърите ще трябва да се съберат с БСП, ако ще играят за Радев. Ако Слави бъде издигнат за президент, той ще дърпа гласове само от Радев, от ГЕРБ не може. Тогава въпросът ще се реши още на първи тур, смята Алгафари. Има варианти при балотажите обаче. Зад Радев при това все още няма партия.

След 11 юли не съм сигурен, че ще има редовно правителство. Тогава не е изключено този кабинет да продължи, а нови парламентарни избори ще има след президентските, анализира Алгафари, чийто син също е в листата на ГЕРБ от гражданската му квота, макар и на 28 позиция.

Залагам на ГЕРБ като първи на изборите, а важно е колко Жан ще откъсне от БСП. Не е изключено да има опити за касиране на изборите заради машините. Може да блокира софтуерът. Въпросът е и какво става с бележчиците от машините. Какво става, ако има разминаване с флашките, ако има касови бележки от супермаркети. Има много дребни мушенгии. Да не говорим, че може да спре токът, да паднат и да се счупят машините. Не знам и какъв е въпросът с дезинфекцията, разви възможните сценарии Алгафари.

ПИК