РАЗКРИТИЕ: Чистката на Радев в „Автомагистрали“ продължава – незаконният шеф в пенсионна възраст уволнява наред

румен радев

Чистката в държавните институции и дружества на правителството на Румен Радев не спира дори за час. Въпреки, че по-рано днес стана ясно и ПИК съобщи, че повечето от рокадите са незаконни и Агенцията по вписванията не може да ги удостовери, кохортата на президента продължава с рокадите.

Медията научи, че в държавното дружество „Автомагистрали“ е паднала главата на още един ръководител – зам.-изпълнителния директор Георги Котев. Мотиви за отстраняването му няма, а за капак и то е незаконно. Причината е, че е извършено от новият директор на хората на Радев, който все още не е встъпил в длъжност, заради което и няма право на каквито и да било решения.

ПИК писа още вчера, новоназначеното от служебния министър ръководство на „Автомагистрали” ЕАД не може да бъде вписано в Търговския регистър, защото няма проведен конкурс, който да са спечелили кандидатите, за да заемат съответните постове. Смяната му не може да стане с еднолично решение на служебния министър на Радев – Виолета Комитова. По закон тя трябва първо да обяви конкурс, после да го проведе, да има спечелили и едва тогава да освободи старите директори и назначи новите. Всичко това обаче не е направено.

По тази причина хората на Радев в „Автомагистрали“ нямат никакви правомощия, а подписите и спесимена за дружеството се държат от предишното ръководство и само то може да взима решения. Аналогична е и ситуацията в болниците, където здравният министър на Радев – Стойчо Кацаров, опита да сложи свои хора, но по същата причина не успя и предишните директори все още са реалните управители.

Въпреки скандална ситуация обаче новият борд на „Автомагистрали“ уволнява наред в дружеството на същия принцип, по който Комитова се опита да наложи тях – без каквито и да е аргументи и основание. Вероятно чистката в “Автомагистрали” ЕАД няма да спре до тук, имайки предвид стила на управление от служебното правителство.

Съществен е и фактът, че служебният министър на Радев е назначил в управителния съвет пенсионер на достолепна възраст с идеята да управлява тази мегакомпания. Става дума за Валентин Вълков, който е на 68 години, и е посочен от Комитова за шеф, а в борда компания ще му правят Иван Станчев и Десислава Христова, както медията ни писа в аванс.

Досега Вълков се е занимавал с инвеститорски контрол и строителен надзор. В периода 2017-2018 г. е бил изпълнителен директор на „Автомагистрали“ ЕАД, а преди това е заемал различни длъжности, включително технически ръководител на строителни обекти.

Иван Станчев е бил ръководител на отдел „Укрепване на свлачища“ в държавната компания.

Десислава Христова е заемала длъжността член на Съвета на директорите на дружеството и се прочу скандално, след като бе уволнена заради скандал с корупция преди години в АПИ, към който имаше и записи. Мъжът й Тодор Стоянов бе освободен като замествик регионален министър вчера, за да може тя да заеме ръководна длъжност в държавното дружество. Той пък стана известен с протестите си пред дома на Бойко Борисов и пред ДАНС в компанията на разпопения Дионисий.

Така кабинетът на Румен Радев показва двоен стандарт – едни пенсионери назначава, други освобождава.