Създателят на Прокопиев и „Агнешките главички“ на Костов – кум на парламентарната шефка на Слави Трифонов

ива митева

Нова скандална връзка изплува в биографията на парламентарната шефка на Слави Трифонов от ИТН Ива Митева-Рупчева. Досега се знаеше, че в началото на кариерата й, след като завършва право в средата на 90-те години на миналия век, ключова роля са изиграли хора, приближени до Иван Костов.

Професионалната биография на родената в Разград юристка благодарение на благодетеля й започва от високо- в кабинета на Костов прясно завършилата тогава Митева през 1998 г. е назначена за експерт в Министерството на правосъдието, чийто титуляр е Васил Гоцев.

Две години по-късно се мести в Народното събрание, откъдето нито една власт след това не може да я бутне чак до 2021 г, когато от висш чиновник става депутат от партията на Слави Трифонов и директно акостира като шеф на парламента с куп привилегии, НСО охрана и лимузина.

Още от 1998 г. обаче Митева все на добре платени позиции в държавния апарат, а ПИК научи на какво се дължи фактът, че е несменяема. Кум на брака й с юриста Георги Рупчев, от когото има една дъщеря, е един от най-маститите сиви кардинали в родния бизнес и политика. Става дума за съгражданина й от Разград Никола Николов, по-известен като Кольо Николов.

Той е председател на комисията по бюджет в парламента, когато тя започва работа там в началото на новия век и по стара българска традиция урежда кумичката си на сладък пост. Не е забравен и кумецът Георги Рупчев, който също дълги години е държавен чиновник и расте в кариерата благодарение на оправния си кум.

Днес едва ли ще се намери избирател на Слави Трифонов, който да знае кой е кумът на Митева Кольо Николов или ще е чувал само, че е съдружник с Иво Прокопиев. Зад това обаче се крият години задкулисие и скандали, както и много, много пари по време на масовата приватизация.

Кольо Николова е създателят на кръгът „Агнешки главички“, който е сред най-знаковите творения на българското политическо задкулисие. Затова и е наричан от разградските си протежета, сред които и мултимилионера Иво Прокопиев, Бащицата.

Възходът му в политиката започва през 1997 г. На проведените през април предсрочни парламентарни избори Обединените демократични сили (коалиция, в която основната партия беше СДС) получи почти 53% от вота на българите. Скоро след това Иван Костов вече е министър-председател, а Йордан Соколов-председател на НС. За председател на икономическата комисия в същото Народно събрание е избран Никола Николов, депутат от Разград и много приближен на Йордан Соколов.

Още в началото на 90-те Николов получава солидна партида имоти след реституцията-склад, 7-8 магазина в центъра на Разград, компенсаторни записи от фирма „Каолин“ в гр. Сеново и 105 дка в землището на исперихското село Яким Груево. Но това явно се е оказва малко за ненаситния главатар на „Агнешките главички“.

Николов надушва потенциалните възможности, които може да се разкрият пред него, ако заеме активна позиция в СДС, и стръвно се хвърля в политиката. Още тогава мотото на Никола Николов е: „Трябва да се вземат парите на комунистите“!

Може би покрай тази заявена своя главна цел тогава той се сблъсква с Атанас Атанасов, бъдещ шеф на Национална служба „Сигурност“ по време на управлението на Иван Костов 1997-2001 г. и бивш прокурор на Тодор Живков в Разград именно по времето на Възродителния процес.

В началото на 90-те години Атанасов е все още директор на РДВР-Разград. Неговата първа съпруга Анелия Атанасова е сред основателите на СДС в града. Логиката на семейство Атанасови е била, че е логично тя да води разградската листа през 1997 г., но това не се случва. Тя дори не е втора.

Подреждането е следното на първо място е Йордан Соколов, втори е Никола Николов, който така успява да влезе в парламента. През 1997 г. СДС провежда вътрешни избори, с които да подреди кандидатдепутатските си листи и Никола Николов успял да надделее над Анелия Атанасова чрез фалшификации при гласуването в СДС-Кубрат. Благоверната на генерала остава капо и Атанас Атанасов затаява люта омраза срещу Никола Николов. Знае много за него, но нищо не може да направи, защото през 90-те години тамадата на бъдещия кръг „Агнешки главички“ е твърдо подкрепян и лансиран от председателя на НС Йордан Соколов.

Обществена тайна по онова време е, че завод „Динамика“-гр. Кубрат е под контрола на Н. Николов. Хора от неговото обкръжение са закупили също така ОЗС-Кубрат, ОЗС-Разград, и ОЗС – Исперих. Никола Николов не е бил безучастен и при приватизацията на „Автосервиз“ – Разград, както и на „Мебел“ – Кубрат. До пролетта на 2001 г. Никола Николов се ползва с категоричната подкрепа и на Иван Костов. Когато в началото на март 2001 г. прокуратурата привиква Никола Николов (заради бандитската приватизация в Разград и региона), Иван Костов застава като Матросов на амбразурата зад него. Дори прочита официална декларация на СДС по казуса.

Защо Николов е толкова важен за Костов? Повече за това разкрива от първи лице екологът Емил Георгиев: „Той ОФОРМЯ Разградската десница, верен кръг на Костов. Това са подбрани от него персони, но гуруто, така да се каже, е Николов. Той всъщност е и бизнес баща на Иво Прокопиев. Това, което се случи с фирма „Каолин“ и винпром „Дамяница“, попадайки в ръцете на Иво Прокопиев и Харманджиев, е дело всъщност на Николов. Той е авторът на този проект. В резултат на криминалната приватизация на „Каолин“ Прокопиев се превърна в най-хищническият грабител на подземните богатства на страната и емблематичен пример за българската олигархия.

Днес последователи на агнешките главички“ и „разградската десница“ са активистите на т.н. „Софийска десница“ и голяма част от тези, които сега „пращят“ от богатства, са ограбили по времето на управлението на СДС труда на милиони честни и достойни българи. Трябва да припомним на младите хора, че преди да настъпят промените през 89-а година в България, тези персони бяха „Мамините синчета“ на режима на Тодор Живков.

Минути след преврата срещу Тодор Живков те се пребоядисаха и започнаха да се изживяват като пещерни антикомунисти и русофоби, но са толкова много, че ще ми трябва много време да ги посоча по имена. Разкриването на миналото им е пагубно и затова те активно се правят на борци. Затова са протестите срещу Иван Гешев на Христо Иванов, но е пределно ясно е, че истинските подбудители са Иван Костов и Иво Прокопиев. Това са хора, които съсипаха и продължават да съсипват всичко в тази страна“, казва Георгиев.

Сега вече ясно, че подобно на Христо Иванов, Атанас Атанасов и Иво Прокопиев, парламентарната шефка на Трифонов Ива Митева съвсем не случайно е изстреляна на високо в политиката, а зависимостите от мастития й кум тепърва ще лъсват покрай законовите промени, които инициира като депутат. Едно е ясно – зад гърба й винаги ще прозират бизнес и политическите амбиции на „Агнешките главички“.

ПИК