Прокуратурата: Папалезов е участвал в трафик на ценности, ръководен от Божков

Image_9863110_302_0

Директорът на сектор “Културно-исторически ценности“ в Главна дирекция “Национална полиция“ Ангел Папалезов е бил обвинен днес за участие в организирана престъпна група за трафик на културни ценности.

Ръководител на групата е намиращият се в Дубай Васил Божков, каза Валентина Маджарова, изпълняващ длъжността ръководител на Специализирана прокуратурата. По решение на наблюдаващия прокурор Папалезов е на свобода срещу подписка.

Според Маджарова не е имало нахлуване в МВР. Обискиран е бил само кабинетът на Папалезов:

„Този български гражданин никога, по никакъв повод, в хода на това досъдебно производство, а и бих казала, в хода на кое да е, не е бил задържан, включително и за 24 часа. Не е прецедент, Специализирана прокуратура, а може би и други прокуратури в страната, да подвеждат под наказателна отговорност полицейски служители! Не бих казала, че това е нещо, което се случва за първи път! Напротив, бих казала обратното. Специализирана прокуратура е формирала обвинителна теза по отношение на доста по-високопоставени полицейски служители“.

Около 500 кг. е задържаният хероин у нас, бил е предназначен за пазара в Западна Европа.

„Касае се за канал за трафик на хероин, с произход Иран. Той е пристигнал по море в България на пристанище Варна – Запад. Намерен е в мраморни плочи. Имало е нещо като тайник в самите плочи. Средно в плоча се сдържало между 3 и 4 кг вещество. На този етап твърдим, че количеството е около 400 кг.

Пробата е с високо съдържание на хероин. Стойността му в България възлиза на малко по-малко от 25 млн. лв. Хероинът е бил предназначен за Западна Европа. Българският пазар не може да поеме такова количество хероин“, заяви Маджарова.

„Не е прецедент Спецпрокуратурата да подвежда под наказателна отговорност полицейски служители. Това не се случва за първи път. Спецпрокуратурата е формирала обвинителна теза и срещу доста по-високопоставени полицейски служители“, уточни тя.

„След освобождаване на т. нар. митническа пратка е приета от конкретно лице и насочена с товарни автомобили към Сливен. За целта е било наето предварително голямо хале, където съпричастните лица са предприели и извършили действия по изваждане на хероина от мраморните плочи. Ролята на България, като територия, е хероинът да пристигне тук по море в този вид, да се извади от вградения мрамор и по сухопътна граница да се насочи към съответна дестинация. Хванахме ги на етап, в който трошат плочите и вадят наркотичното вещество“, посочи тя.

Валентина Маджарова допълни, че се касае за престъпна дейност от чужди граждани, има касателство и юридическо лице, което също не е български гражданин. „Специализираната прокуратурата наблюдава това досъдебно производство от 4 месеца. Успехът е голям. По нашите закони наркотичното вещество ще бъде унищожено. Две лица са задържани, предявени са им три обвинения – престъпно сдружение, за трафик на високо рискови наркотични вещества в особено големи размери, както и за държание на такива“, посочи тя и добави, че задържаните са турски граждани.