Тежък удар по джоба на столичани в големите жеги

лято време море

Сянката на някои плажове по родното Черноморие тази година ще излиза поне 20 пъти по-евтина от тази в столицата, показва проверка на „Монитор“.

До ценовия обрат се стига, след като доста от заведенията с басейн в столицата започнаха да вдигат цените, за да компенсират загубите, натрупани по време на пандемията.

В същото време за втора поредна година от Министерството на туризма предложиха на българските концесионери да свалят цените на плажните принадлежности в диапазон от 50% до 100%, вследствие на което концесионната им такса ще бъде намалена със същия процент.

Поне 20 лева ще струва това лято сянката в столичните басейни. През новата 2021 г. тенденцията за скока в цените се запазва. Според ценоразписите тазгодишното най-евтино предложение е в един от хидропарковете-20 лева в делничен ден за възрастен с включен вход, шезлонг и чадър.

В сравнение с миналата година най-ниския заявен вход е 10 лева, отново в делничен ден, като аксесоарите – шезлонг и чадър са били предоставяни безплатно на посетителите. Това значи, че цените за лято 2021 г. са нови и по-солени от миналогодишните.

На всички места от този развлекателен тип цените през уикендите са по-високи с между 4-6 лева в сравнение с делничните дни. Все по-често басейните и хидропарковете започват да предлагат и по-икономични варианти. Оформят различни пакети, като включените в тях екстри и аксесоари са съобразени по възраст, час, дни от седмицата и включени съоръжения.

Осигуряват и карти за определен брой посещения, които излизат по-евтино. На едно от запитаните места предоставят намаление от 30% за пенсионери и хора с увреждания. Най-високата заявена цена е в един от столичните хидропаркове – 35 лева за делукс зона.

В същото време от „Албена“ АД съобщиха, че двете стопанисвани от тях ивици ще предлагат по-ниски цени на плажните принадлежности за туристите, решили да прекарат своята почивка по Северното Черноморие през лято 2021 г.

Така сянката и лежанката на плаж „Албена“ – централен ще ни струват по левче. Цените на чадърите и шезлонгите на ивицата Кранево – север пък ще бъдат намалени с 50% за предстоящите топли месеци-до 3 лв.

Плажните принадлежности в Слънчев бряг също ще бъдат наполовина по-евтини. На Северния плаж ще броим по 4.50 лв. за чадър и шезлонг, а на Централния цената се качва до 5 лв. Концесионерите по Южното Черноморие се оказват принудени да намалят цените на стопанисваните ивици заради липсата на чуждестранни туристи.

От туристическото министерство не са отговорили на въпросите на изданието колко от концесионерите и наемателите са изразили желание да свалят цените, коя е най-висока и най-ниска и предложена цена и кои са местата, където сянката ще е безплатна.

Пореден летен сезон обаче стои налице въпросът относно забраната за внасяне на храни и напитки, които всъщност на територията на басейните са двойно и тройно по-скъпи от посочените цени по магазините.

Според коментари в социалната мрежа еднодневно посещение на подобно място е скъпо удоволствие и удар по джоба. Независимо от разнообразните предложения заинтересованите клиенти намират цените за високи и несъобразени с реалните възможности на хората.

За разлика от столицата по Черноморието се предвижда понижаване на цените на плажните принадлежности. За втора година държавата ще отправи предложение към концесионерите на морските плажове за намаляване на цените на шезлонгите и чадърите спрямо максималните определени по договор за сметка на опрощаване на част от концесионните такси.

Това би значело, че най-ниската цена в столицата ще е значително по-висока от най-евтиното предложение за плажни аксесоари по Черноморието.

СРЗИ провери водата в 175 открити и закрити басейна

Масово басейните в столицата вече са отворени, но все още има и такива, които предстои да отворят врати за посетителите. Запитаните заявяват, че спазват всички противоепидемични мерки, свързани с предпазването от COVID-19.

От началото на 2021 г. са извършени 164 проверки в закрити плувни басейни, от които са взети 84 броя проби от водата. Това отговориха от РЗИ-София.

За същия период пък проверките в откритите плувни басейни са 11 с взети 63 броя проби, като не са констатирани несъответствия със здравните изисквания. Също така от столичната РЗИ обявиха, че не са постъпили заявления от ведомства, стопанисващи открити плувни басейни, които няма да бъдат пуснати в редовна експлоатация за сезон 2021 г.

По данни на здравната инспекция към днешна дата са пуснати в редовна експлоатация 9 броя открити плувни басейна, 18 броя са в процес на взимане на трикратни поредни проби преди отварянето им.

Чадърите поне на 4.5 метра, стопаните – недоволни

Според концесионера на ивици в Несебър, Поморие и Созопол Кирил Спасов обаче по-малките плажове в страната ще работят при определените си по договор цени, тъй като след поевтиняването на плажните принадлежности през изминалата година стопаните трудно са покрили разходите си за концесионната такса.

В сериозна спънка пред стопанисващите плажове се превръщат и здравните изисквания, според които чадърите по плажа трябва да бъдат на разстояние от 4.5 метра един от друг. По думите му по този начин броят на плажните принадлежности спада с 25%. Освен това концесионерите и наемателите не могат сами да избират с какъв процент да намаляват цените на предлаганите принадлежности.

„Това не е работеща схема, освен за големите ивици. Всеки плаж е строго индивидуален и си има финансов модел, който трябва да спазва“, подчерта Спасов, като допълни, че в Несебър, Слънчев бряг и Поморие цените вероятно ще си останат като по договор – между 7 и 8 лв