ГЕРБ в атака срещу шефа на НАП- вадят скандални разкрития за източване на ДДС

capture-20210604-123808

ГЕРБ дава брифинг в централата на партията по актуални политически теми. Кабинетът на Радев замени мерките в помощ на бизнеса с кредити, обяви Томислав Дончев по повод съобщените преди минути уж нови мерки на служебния кабинет.

Ще ви върна в скандала за къщите за гости, когато един наш член се оказа въвлеччен в този скандал. Става дума за Манолев. Ние взехме решение да се разделим по най-бързия начин с този човек, каза Томислав Дончев. Случва се, когато управляваш хиляди хора, някой от тях да направят нещо нередно. Това е моментът да покажеш от какво се водиш, допълни той.

От ГЕРБ попитаха и вярно ли е, че шефът на НАП Румен Спецов е работил в НАП-София и
същевременно е участвал в дружества и е имал дялове. Вярно ли е, че Спецов е бил собственик и управител на дружество, реализиращох обороти от милиони чрез продажби, без самото дружество да има активи, сметки и наети на трудов договор, това прилича ли на куха фирма, която е създадена с цел да превърта обороти и да точи от държавната хазна. Вярно ли е, че Спецов е получил заповед на ревизия? Вярно ли е, че преди да се освободи от собствеността на фирмата, той е получил и реизионната заповед от НАП, че дължи над милион на държавната хазна? Поискал ли е Спецов удължаване на връчването на ревизионния акт, което да му даде възможност да може да се освободи от нова дружество, за което той е бил запознат вече, че трябва да възстанови над 1,2 млн. лева източено ДДС, попитаха от ГЕРБ.

Дружеството е прехвърлено на рецидивист с много други фирми, които са източвали държавната хазна.

Бил ли е Спецов спец по източване на държавната хазна, попитаха още от партията на Бойко Борисов.

В НАП персоналът се демотивира и това може да доведе до спад на приходите в хазната, каза Кирил Ананиев. Наблюдавам, че вече 4 ден министърът на финансите не може да намери механизма, по който да извърши проверка за твърденията по случая с Румен Спецов. Надявам се, че в Харвард това е било застъпено като материал. В НАП има информационна система за контрол, където са публикувани хора, заподозрени за източване на данъци. Фирмата на Румен Спецов фигурира в този списък, защото самият той е получил ревизионен акт. Той сам е предложил удължаване на срока с един месец, както позволява законът и е използвал този срок, за да продаде своята фирма на малоимотен човек с криминални престъпления, съден няколко пъти. Аз съм убеден, че това си е жива форма на източване на ДДС, за което той трябва да даде публичен отговор, отсече Ананиев.

Информационната система „Контрол на НАП“ може да извърши проверка само за пет минути. Не е необходимо да се чака месец-месец и половина и да изтече служебното правителство, за да не можем да разберем нищо.

Моят съвет е министърът и Спецов да използват въпросната система, която за няколко минути ще покажат истината за Румен Спецов, отсече Ананиев.

Дори и бизнесът да не плаща данъци с удоволствие, когато е убеден, че е парите му отиват за здравеопазване, образование и въоръжени сили, той би намерил смисъл в това. Как да намери мотивация бизнесът, когато около шефа на НАП има съмнения, че е източвал ДДС, коментира възмутено Томислав Дончев.

В стремежа си да изчегъртаме ГЕРБ, хайде да не изчегъртваме държавните институции, защото партии много, а институциите са едни, допълни той.

Президентът има ролята да контролира това правителство и да покажат и докажат, че следват принципите за прозрачност, професионализъм и почтеност. Смятам, че всяко правителство трябва да се придържа към това, заяви още Дончев.

Притеснява ме, че този, на когото сме гласували да управлява НАП, е заподозрян за данъчни измами и изночване на ДДС, отсече Кирил Ананиев.

На въпрос на ПИК относно организиран днес от 13 часа протест на граждани пред НАП срещу Спецов и дали от ГЕРБ очакват да подаде оставката и защо кабинетът на Радев не го отстранява, Дончев отговори, че до днес не е ясно кой е назначил или предложил този човек.

Кирил Ананиев пък показа номера на ревизионния акт до Спецов, който не бил обжалван.

Много вероятно е това данъчно задължение да е в ония суми, които съобщи министърът на финансите, обяви още Кирил Ананииев за дълговете на Спецов.

Когато се отвори въпросното досие, само за пет минути ще излезе цялото досие, няма нужда да се възлага такава проверка на хора, които нямат необходимия достъп до тези данни, изтъкна Ананиев.

Като министър на здравеопазването до мен не са стигали сигнали за извършвани незаконни трансплантации, отговори той на въпрос на журналисти.

Чакаме доказателства, показания на свидетели, това е много сериозно обвинение, много сериозна тема, българското общество е свръхчувствително на тема подслушване, каза Томислав Дончев на въпрос дали са подслушвани български политици и доколко са верни слуховете, които мултиплицират Арман Бабикян и Николай Хаджигенов.