Само в 7DniSofia.bg

Нов скандал с Илчовски: Милиони пчели измрели след пръскане на ниви с отрова, местни хора го подозират

articles__85a5cde0316a8f9e185c7aacb66a32ef

Милиони пчели са измрели след пръскане на ниви с отрова във Врачанско. Местни хора подозират, че зад това стои бизнесменът Светослав Илчовски.

„Град Оряхово, област Враца. След пръскане на земеделски ниви, пчелите умираха една след друга. По сведения на други пчелари в града, на 25.05.21 пчелите започнали да измират именно след пръскане на земеделци. Бях извикан от вкъщи (от колеги пчелари), за да видя какво се случва в моя пчелин. От 11 години съм пчелар и не сме имали проблеми с пръскане, но този път…“, пише в профила си във Фейсбук Цветомир Митков.

Това не е първият случай, в който името на Илчовски се замесва в подобен скандал. Хора от Северозапада си спомнят непосилната борба за справедливост, която водят с милионера. Такъв е случаят с пчеларя Иван Георгиев, който има нещастието да е съсед с нивите на земеделеца. Илчовски успява да унищожи бизнеса му за минути.

8 април 2009 година. Над землището на с. Еница минава самолет, изсипващ отрова. Арендаторът Светослав Илчовски ръси с хербицид против плевели без да уведоми никого – нито „Растителна защита“, нито общинската служба „Земеделие“ в Кнежа, нито нищо неподозиращите пчелари, чиито кошери са на тяхна собствена земя в съседство с нивите на Илчовски.

Резултатът – за часове пчелните семейства от 130-те кошера на младия пчелар Иван Георгиев умират.

Повече от година семейство Георгиеви се бори за справедливост.

Купища документи са събрали Георгиеви. Дела се точат. Резултатът от тях е един и същ – вина има, тя е доказана, че и призната от арендатора, дори адвокатът на Илчовски приема, че довереникът му трябва да получи осъдителна присъда, но уви, за съда Илчовски е невинен. По-лошото е, че безчинствата му не спират до тук. Той си наема охрана – частна и от местна охранителна фирма, която се занимава с “профилактика”.

Седем мутри пребили служители на фирма CASE, от която дни преди това скандалният бизнесмен Светослав Илчовски е купил селскостопанска техника, съобщи „Труд“.

Екшънът се е разиграл на едно от полетата на земевладелеца, докато хората от фирмата се опитвали да покажат на работниците му как се борави с техниката.

Според хора от Плевенско и Врачанско, където се простират безкрайните поля на Илчовски, той е взел страха на хората от региона с буйния си нрав и своята недосегаемост.

Впоследствие стана ясно, че от него се плаши дори министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, която Илчовски обвини, че го е притискала да не купува земи.

„Искам да ми гарантирате моята сигурност пред този човек, защото аз се страхувам от него“, заяви Аврамова пред депутатите от комисията на Мая Манолова.