Само в 7DniSofia.bg

Биков: Политическата нестабилност ще съсипе България

тома биков

Политическата нестабилност у нас може да се превърне в трайна и да отслаби България в сложния регион, в който се намираме, заяви Тома Биков. Голямата задача пред политическите сили у нас, включително пред основните опоненти, е да положат усилия след вота за преодоляване на политическата нестабилност, коментира Тома Биков от ГЕРБ на онлайн дискусията „България след Covid-19 – възстановяване и развитие“, организирана от евродепутата Ева Майдел.

По думите му, тази нестабилност може да се развие в трайна политическа нестабилност и да отслаби България в един много сложен регион, в който се намираме. Така ще пропуснем всички възможности и ставаме отворени за всички рискове, предупреди политикът. Според него е нужно да бъдат очертани краткосрочните цели – възстановяване на политическия диалог, излъчване на правителство от следващия парламент поне с краткосрочна програма. Само „изчегъртването на ГЕРБ“ не може да бъде единствената програма на нито едно правителство, подчерта Биков.

Докато страната е в политическа криза, обществото ще се занимава само с нея и няма да могат да бъдат постигнати начертаните цели, заяви политикът. Така че, ако проведем модернизацията на икономиката, „зелената“ сделка в такава среда, рискуваме да са неефективни, смята той.

Според Антоний Гълъбов, директор на Лабораторията за публични политики, в момента у нас наблюдаваме тласкане към обща дълбока политическа криза в резултат на въздействие на геополитически интереси.
Основният въпрос, подчерта Гълъбов във връзка с бъдещето икономическо развитие на страна ни, е каква стойност от привлечените средства успяваме да генерираме. Имаме недостатъчна инфраструктура, която да позволява всяко евро да се завърти няколко пъти и да увеличи стойността си, обясни той. И добави, че през следващите години предстои ново териториално деление на страната, трябва да вървим към окрупняваме, за да можем да реализираме огромните ресурси.

Според зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов основните ни усилия през следващите десет години трябва да са свързани с подобряване на икономическата среда и условията за правене на бизнес, премахването на административни пречки, които са излишни „израстъци“ в администрацията и пречки за бизнеса и хората. Нужна е работеща, бърза, ефективна съдебна система, затова смятаме, че е необходима по-цялостна реформа и национален разговор как подреждаме правосъдната система у нас, изтъкна зам.-председателят на ГЕРБ.