Само в 7DniSofia.bg

Страшно е: Миню Стайков става депутат

миню стайков

Битката за власт става страшна! Обвиненият в данъчни измами, пране на пари и злоупотреба с еврофондове бизнесмен Миню Стайков се е кандидатирал за депутат от Втори бургаски многомандатен район. Крупният карнобатски предприемач е вписан в листата на малко известната партия „Бригада”, учредена миналата година през септември.

Партийният офис е с софийския кв. „Драгалевци”, шеф е Арбен Хавальов от с. Абланица, провери Lupa.bg.

Според 24 часа подадени документите на Миньо Стайков в РИК днес. Освен него формацията е издигнала за депутат и 40-годишната Стела Стоянова.

За кандидатурата на Миньо Стайков потвърди и шефът на РИК адв. Михаил Хаджиянев.

Днес получихме документите и до ден два ще се произнесем след като направим проверка в ГРАО. Мисля, че няма проблем с регистрацията на Миню Стайков и ще бъде одпуснат до участие в изборите, заяви Хаджиянев.

Въпрки тежките обвинения, Стайков е с чисто съдебон минало и не излежава присъда. Ако бъде допуснат до участие в изборите, бизнесменът ще се сдобие с имунитет за месец и половина от началото на предизборната кампания до оканчателното обявяване на резултатите. Това обаче не отменя започналите срещу него съдебни производства, коментираха юристи.

Кой е Арбен Хавальов:

Арбен Хавальов нашумя през 2008 г., когато стана ясно, че той и сестра му са формални собственици на луксозния комплекс в Рибарица „Каза Домини“.

Бизнесменът Арбен Хавальов бе забъркан в скандал с източване на ДДС в размер на 638 761 лв. по сигнал на депутата Яне Янев през 2009 година. Пернишкият окръжен съд заведе срещу него дело и за ползване на фиктивното име Антон Белев.

През 2009-а срещу Хавальов и съдружниците му започна крупно разследване за ДДС измами, по което той беше осъден на първа инстанция на три години условно. Тогава от Комисията за незаконно придобито имущество запорират имотите на Хавальов. За признати данъчни злоупотреби за около половин милион лева Хавальов е осъден да плати глоба от само 10 000 лв.

Впоследствие Апелативният съд в София отмени присъдата и върна делото на прокуратурата. Там делото престоя четири години и едва през 2014 година бе внесено отново в съда и ще се гледа от Софийския окръжен съд.

От 2010 г. всички дружества с участието на Хавальов са прекратили дейността си, показва справка в Търговския регистър. Бившият бизнесмен обаче не изглежда да е във финансова нужда, защото в социалната мрежа афишира албуми със снимки от Малдивите и Катар, които е посещавал през последните 2 години.