Свидетели на разпит за убийството на Жоро Плъха

124954238_2965747580376898_5535373861159820942_n

С разпит на свидетели продължава днес делото в пловдивския окръжен съд срещу д-р Иван Димитров, обвинен за убийството на Жоро Джевизов-Плъха и незаконно притежание на боеприпаси.

До второто разглеждане на процеса се стигна, след като апелативният отмени оправдателната присъда на рентгенолога за убийството на рецидивиста.

Медикът поиска съкратено съдебно следствие, на магистратите го порязаха и постановиха делото да продължи с разпит на свидетели.

Съдът досега е разпитал вещите лица, а на по-предишното заседание показания даде полицаят Асен Толсузов, един от първите служители на реда, които са разговаряли с рентгенолога на 2 март 2018 г. Тогава върху капак на автомобил, паркиран до областната управа в Пловдив, беше открит Плъха, прострелян смъртоносно в гърдите.

Според Толсузов д-р Димитров се е опитвал да почисти барута от ръцете си. Първоначално лекарят отрекъл да е стрелял по апаша, влязъл в гаража му да краде. Впоследствие обаче признал, че е гърмял във въздуха, след като засякъл Жоро Джевизов в имота си в нощта на 1 срещу 2 март 2018 г.

Версията на д-р Димитров е, че е хвърлил незаконния си пистолет „Валтер“ в контейнер до Университета по хранителни технологии.

Оръжието не е открито до ден днешен.

Това е второто разглеждане на делото. При първото рентгенологът бе оневинен за убийство при превишаване на неизбежната отбрана. Решението обаче е отменено и по тази причина процесът стартира отначало..