Само в 7DniSofia.bg

След разкритията: Тръгва нова проверка на Румен Спецов

румен спецов

Нова проверка тръгва спрямо прясно назначения шеф на НАП Румен Спецов след разкритията на кандидат-депутата от БСП Георги Кадиев, че е продал своя фирма с неплатени данъци на „сламен“ човек.

„Към момента на излизането на Спецов от фирмата, тя не е имала никакви задължения. Не съм учуден от атаката срещу него, тъй като в НАП започна преориентиране на работата на агенцията. Направихме списъци на фирми, получили голям държавен ресурс, фирми с най-големи касови наличност, и започнахме проверки, вместо да преследваме фризьорски салони. Настъпват се много интереси и се проверяват фирми, които никога досега не са били проверявани“, разкри днес финансовият министър Асен Василев пред „Свободна Европа“.

Той увери, че проверката, „пусната“ спрямо Спецов преди назначението му, не е разкрила никакви проблеми. „Имам му пълно доверие. Ако се докаже, че е продал фирмата си със задължения, сигурно ще трябва да се разделим с него“, увери служебният министър. Той не можа да се ангажира с конкретни срокове за проверката на Спецов и не уточни органа, който ще я проведе.

Пада банковата тайна за всички митничари, като информация за проверката на Министерството на финансите ще бъде предоставена и от външни на страната регистри, разкри ресорният служебен министър Асен Василев. И обеща резултатите от въпросната проверка да бъдат готови преди предсрочните парламентарни избори.

„Ако има хора в каналите, ще бъдат хванати. Съмнявам се някой да иска да се качи на върха на агенцията, ако е правил такъв тип действия“, коментира Василев. Той очаква правилникът да бъде променен до дни.

НАП пък се е заела с темата за ценообразуването на горивата у нас. Василев разкри, че от „Лукойл“ в България не постъвали никакви данъци и затова предстои да се направи пълна ревизия.

По повод отказа на УС на ББР да представи всички одити, министърът на финансите разясни, че вероятно предстоят санкции за членовете му.