Христо Мутафчиев бесен: Проф. Минеков е безпомощен като министър, колеги искат оставката му

articles__6343daded28252d404082bf816601f6d

Няма да позволим да се случи закриване на театри. Как самият проф. Велислав Минеков не намери думата културни институти, а ги нарече предприятия. Разбрах, че той в момента като министър е безпомощен. Това каза в ефира на Нова телевизия шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Гневът е по повод думите на културния министър пред същата телевизия, че е тъжен наследник на Министерството на културата и ще „спре предприятията, които носят загуби“.

„Докато не се напълнят залите, няма как да има приходи. В този невероятен живот, в който живеем“, категоричен е Мутафчиев.

„Проф. Минеков е човекът, който да поиска да се срещне със съсловните организации, с директорите на културни институти. Предишният министър на културата искаше на всеки шест месеца план за оздравяване. Аз не се познавам с проф. Минеков, за да го попитам“ „Какви ги правиш ти?“, разгневи се Христо Мутафчиев.

Политика в този спор не трябвало да има. „Не става въпрос за агитки „за“ и „против“ управлението на Бойко Борисов. Театрите не са просто сцени. Те правят разходи, не само защото нямат постановки, а защото плащат сметки“, каза Мутафчиев.

Той прикани проф. Минеков да спази обещанието си да се превърне в рекетьор за средства през икономическото министерство, защото системата била недофинансирана.

Ние сме зависими от публиката си, това не е хазарт. “ Не водя битка с Минеков, но няма да позволим закриване на институции. Колеги ме питат дали да започнат подписка с искане на оставката му“, каза Мутафчиев.