Биков: Рашков и Янев да предоставят доказателства за обвиненията си срещу службите

Тома Биков

Трябва да се предоставят доказателства за обвиненията си за подслушване на политици, настоя пред Нова тв Тома Биков от ГЕРБ като посочи, че това е работа на силовият министър Бойко Рашков и служебният премиер ген. Стефан Янев.

„Важните твърдения са техните. Всичко друго са спекулации. Г-н Рашков и г-н Янев са хора, които заемат едни публични позиции, и то много сериозни. Те трябва да излязат и да предоставят доказателства, но те вече няколко дни си мълчат, след като си позволиха да хвърлят тези обвинения срещу службите“, подчерта Биков. Той отказа да коментира цифрата, изнесена от адв. Николай Хаджигенов, че броят на подслушваните политици е нараснал до 82 души.

„Няма да коментирам Хаджигенов, защото е несериозен човек. Няма как да знаем нещо, което не се е случило. Друг герой утре при вас ще каже, че 150 са подслушваните. Има много строен и тежък ред, по който се случва подслушването със специални разузнавателни средства. Първо трябва да има доказателства, че се води разследване. Че човекът, който бива подслушван, е заподозрян в тежко престъпление“, уточни Биков по повод скандала с подслушванията на политици. Според него, ако някой от тях е бил засечен в разговор с оперативно интересни лица – заподозрени за тежки престъпления хора, може и да има такива разработки.

„Но да бъдат подслушвани целенасочено политици – има си разследвания, за които мисля, че за нито един политик не може да бъде доведена тази процедура, която минава първо през съд, а после през Бюрото за контрол на СРС-та“, категоричен е бившият депутат от ГЕРБ.

Във връзка с уволнението на шефа на ДАНС той коментира, че единственият мотив, който е чул за това е „уронване на престижа“.

„Не са намерили друго. Заради създаване на усещане махаме шефа на контраразузнаването само седмици след положителни оценки от НАТО. Това означава, че не е намерен нито един друг повод, за уволнението на този човек. Уронване на престижа е всичко. Това е в тяхната представа. Дори Стефан Янев каза „Създал е усещане за политизиране“. Заради създаване на усещане ние уволняваме директора на контраразузнаването, няколко седмици, след като е получил висока оценка от НАТО“, предупреди Тома Биков.